De gemeente Katwijk zet een pas op de plaats met het vuurwerkvrij maken van de gemeente. De commissie was donderdagavond verdeeld over het uitstel, dan wel afstel. Een deel wil zo snel mogelijk een volledig vuurwerkverbod, een deel wil helemaal geen vuurwerkverbod. ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA, Hart voor Katwijk en D66 namen in januari een motie aan met het verzoek aan het gemeentebestuur om met een voorstel te komen om een vuurwerkverbod in te voeren én georganiseerde vuurwerkshows te organiseren.

Toen kwam corona. Het lijkt de gemeente niet te doen om de motie dit jaar uit te voeren. In september kwam die mededeling naar de gemeenteraad. ‘Opnieuw zijn we bij elkaar over dit onderwerp’, zei burgemeester Visser. ‘De coronacrisis heeft een enorme belasting opgeleverd voor de samenleving en de ambtelijke organisatie. Daarom hebben we deze mededeling niet eerder kunnen sturen.’

Het lijkt de burgemeester niet mogelijk om nu een alternatieve vuurwerkshow te laten organiseren. ‘Het kan niet op een goede of veilige manier worden ingevoerd. We hebben ons best gedaan, maar nu is het niet mogelijk. Laten we het doen met de landelijke regels.’ Landelijk is een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk ingesteld. Daarmee lijkt Katwijk ingehaald te worden door landelijke regelgeving. ‘Ik weet ook nog niet wat het kabinet gaat doen deze jaarwisseling, misschien willen die ook strengere maatregelen.’

In het voorjaar komt een evaluatie van de jaarwisseling 2020/2021. Daar wordt de discussie over het vuurwerkvrij maken van Katwijk weer aan de orde. Met dat voorstel ging de commissie akkoord.

Comments

comments

DELEN