De Nederlandse economie staat door de coronacrisis flink onder druk. In de eerste maanden van de crisis verloren vooral veel flexwerkers hun baan. Werkgevers stelden minder vacatures open. Steunmaatregelen van de overheid hebben het verlies van werkgelegenheid gedempt, maar toch nam het aantal WW-uitkeringen in Holland Rijnland van eind februari tot eind september met 21,5% toe. Die stijging ligt hoger dan de landelijke toename van 15,9%.

“De uitzonderlijke situatie op de arbeidsmarkt vormt een extra stimulans de handen ineen te slaan en samen met onze partners mensen die hun baan dreigen te verliezen of al hebben verloren aan nieuw werk te helpen. Soms vergroot bijscholing de kansen op een nieuwe baan. Als er geen baankansen zijn in het beroep dat iemand eerder heeft uitgeoefend biedt omscholing een beter perspectief”, vertelt Patricia Ladan, districtsmanager UWV Den Haag en Leiden.

Eind september 2020 verstrekte UWV in Holland Rijnland in totaal 7.584 WW-uitkeringen. Dat waren er 252 minder dan een maand eerder, een afname van 3,2%. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,5%. Ten opzichte van augustus 2019 groeide het aantal WW-uitkeringen in Holland Rijnland met 22,1%. Dit stijgingspercentage ligt boven het Nederlands gemiddelde van 19,3%. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde naar 2,5% en keert daarmee terug naar het niveau van april dit jaar. Het regionale WW-percentage blijft bovendien ruim onder het landelijk gemiddelde van 3% en het provinciaal gemiddelde van 2,9%.

Comments

comments

DELEN