De gemeenteraad van Katwijk is donderdagavond bijgepraat over het voorstel om de Hoornes van het aardgas te krijgen. Het voorstel is om in Kalkoven 500 woningen op een warmtenet gevoed door aquathermie te laten aansluiten. Volgens de gemeente zijn de meest gunstigste voorwaarden er in Katwijk.

Zo is er onder meer een flinke bak subsidie van de Rijksoverheid, werkt het Hoogheemraadschap goed mee en is er draagvlak bij marktpartijen.

De gemeenteraad kreeg donderdagavond een hoop input, niet alleen van het Hoogheemraadschap en de wethouder, maar ook van buurtbewoners. Twee insprekers waren nog niet heel warmgelopen voor een aardgasvrije toekomst. ‘Bezint eer gij begint’, waarschuwde één inspreker de commissie.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland ziet echter geen bezwaren en prijst het voorstel van de gemeente zelfs. Fons Dekkers Programmamanager energietransitie bij het Hoogheemraadschap van Rijnland: ‘De plannen in de Hoornes zijn het concreetst van de regio. Het is een voorbeeld voor het Hoogheemraadschap en voor de regio. De techniek die we gaan toepassen is niet nieuw, maar de organisatie daaromheen wel. We willen leren, hoe organiseer je dat en hoe krijg je bewoners mee?’

VVD-raadslid Stegman, ‘Waarom zou het in Katwijk een succes worden?’ Dekkers: ‘Garantie kan ik niet bieden. Wat ik wel kan zeggen is dat we al 1000 woningen verwarmen met aquathermie. Dat doen we al sinds 2000. Dit is wel de eerste wijk waarbij een bestaande wijk overgezet gaat worden. Dat maakt het uniek.’

De gemeenteraad geeft volgende maand een go of no-go sein.

Comments

comments

DELEN