De gemeenteraad van Katwijk weet het nog niet. Moeten sociale koopwoningen één of tien jaar vastgezet worden? De discussie ging donderdagavond niet zozeer over de verordening doelgroepen woningbouw, maar wel over een aangekondigde amendement van GemeenteBelangen; gesteund door de PvdA, KiesKatwijk en FractieSmits.

In de doelgroepenverordening komt te staan wat de maximale huur- en koopprijsgrenzen zijn. Stel, de gemeente zegt dat een nieuwbouwwoning maximaal twee ton kost. Die prijs staat voor één jaar vast. Een deel van de gemeenteraad is bang dat na dat jaar de woning wordt verkocht voor een flink hoger bedrag. Dat is niet de bedoeling. Daarom komt GemeenteBelangen met het voorstel om dat voor tien jaar vast te zetten.

‘Dat is juridisch ingewikkeld’, zegt wethouder Mostert. ‘We zouden dan in het eigendomsrecht gaan wroeten. Dat is een probleem, een ander probleem is: Wat doe je als iemand gaat emigreren? Moet diegene het huis dan verkoper voor precies twee ton?’ Mostert ontraad het amendement dan ook zeer.

Wethouder Mostert komt op korte termijn met een brief met meer uitleg waarom het amendement onverstandig is. Op dat moment beslissen de partijen of ze het stuk terugtrekken.

Comments

comments

DELEN