Een rapport waar in zou staan dat de gemeente al in 2018 op de hoogte was van financiële problemen bij zorgorganisatie DSV|verzorgd-leven, blijven geheim. Een amendement van DURF haalde het niet. Raadslid Sonny Spek had een verzoek ingediend om openbaring van documenten. In twee mailtjes voortkomend uit het verzoek wordt verwezen naar een rapport, en dat rapport is niet openbaar en blijft geheim. DURF, Fractie Smits en de VVD stemde voor. De rest van de raad tegen.

Lees ook: DURF wil openbaarheid van DSV-document.

‘Het college wil inderdaad open en transparant zijn. Waar het kan moet dat gebeuren. Maar, we hebben ons ook aan de wet te houden. Er zijn regels rondom het geheimhouden van informatie. Op basis van de gemeentewet en de WOB-wet (Wet Openbaarheid van Bestuur) moeten we bij bedrijfsgegevens informatie geheim houden. Ik denk dat onze juristen een zorgvuldige afweging hebben gemaakt,’ wethouder Adger van Helden.

Spek is daar niet tevreden mee: ‘Het college motiveert haar voorstel niet waarom geheimhouding nodig is op bepaalde stukken.’ Van Helden: ‘We moeten als politiek hier ver van wegblijven, onze juristen moeten dit doen. De financiële belangen en bedrijfsgegevens zijn ter informatie gesteld aan de raad, maar die zijn inderdaad niet openbaar.’

Het afgelopen jaar stond DSV behoorlijk in de schijnwerpers. Eind vorig jaar werd bekend dat de zorgorganisatie liquiditeitsproblemen had, waardoor de gemeente moest bijspringen. Katwijk staat sinds 2013 voor 55 miljoen euro garant voor de vele (nieuw)bouwprocenten van DSV.

‘Onnodige kosten’
Een groot deel van de coalitie staat achter het college en gaat niet mee met het amendement. ‘U zorgt voor onnodige kosten’, stellen SGP en Hart voor Katwijk zelfs over het WOB-verzoek (17.000 euro). Als datzelfde WOB-verzoek door een journalist was ingediend, had het volgens diezelfde partijen prima geweest. Spek slaat terug dat het verzoek niet alleen door hem is gedaan, maar door ‘een hele hoop Katwijkers en een journalist.’ Overigens was een WOB-verzoek van een raadslid in Den Haag reden voor het OM om twee wethouders te vervolgen voor corruptie.

Comments

comments

DELEN