De ‘lockdown’ van afgelopen maand heeft niet genoeg geholpen om het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden als gevolg van het coronavirus terug te dringen. En dus worden de maatregelen verlengd met minstens drie weken. “We zijn er nog niet, en ook niet bijna”, zei minister De Jonge bij de coronapersconferentie.

Een avondklok wordt nog niet ingevoerd, maar blijft een serieuze optie. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan op coronagebied, gevraagd om hierover een spoedadvies op te stellen: wat zou het opleveren, wat zijn de alternatieven om hetzelfde te bereiken?

Rutte en De Jonge hopen dit advies uiterlijk in het weekend binnen te hebben, om begin volgende week een knoop door te kunnen hakken.

Britse variant
Het kabinet maakt zich grote zorgen over de komst van de Britse variant van het coronavirus naar Nederland. Op de persconferentie van vanavond noemde premier Rutte de beelden en cijfers die uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland komen ‘alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt’. De besmettingscijfers stijgen daar explosief en veel ziekenhuizen hebben geen plek meer voor patiënten.

De Britse variant is een van de redenen dat de lockdown nog eens drie weken wordt verlengd. ‘We hebben geen andere keuze, de cijfers gaan niet snel genoeg omlaag’, zei Rutte.

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is de Britse variant, die vermoedelijk veel besmettelijker is, nu nog verantwoordelijk voor een paar procent van de besmettingen in Nederland. ‘Maar de verwachting is dat hij snel de overhand zal krijgen.’

De GGD Hollands Midden schreef maandag dat in onze regio nog geen Britse variant is aangetroffen, maar dat kan snel veranderen.

Comments

comments

DELEN