In Katwijk worden de komende vijf jaar een flink aantal lantaarnpalen vervangen voor zuinige en slimme straatverlichting. Dat staat te lezen in het Beleidsplan openbare verlichting.

Het gaat om armaturen en lichtmasten waarvan de afschrijvingstermijn is verstreken of de afschrijvingstermijn wordt bereikt. Die zullen worden vervangen door armaturen met ledverlichting en duurzame lichtmasten. Daarmee haalt Katwijk in 2030 67 procent energiebesparing, meer dan de doelstelling van 50 procent. Op dit moment is 50 procent van de openbare verlichting ledverlichting. Dit percentage zal komende jaren verder toenemen. Sinds 2013 heeft de inzet van LED al 9,4 procent energie gescheeld.

Naast zuinig, wordt de nieuwe verlichting ook slim. Storingen aan de armaturen automatisch worden automatisch gemeld, instellingen van de verlichting kan op afstand worden gewijzigd en het energieverbruik kan online kan worden gemonitord. De kosten van beheer en onderhoud zullen hierdoor afnemen. Daarnaast kunnen toekomstige innovatieve smart city toepassingen zonder herinvesteringen aan de lichtmasten worden toegevoegd.

De lampen worden ook dimbaar. De lichtsterkte van de lichtmasten wordt afgestemd op de aanwezigheid van mens of verkeer.

Comments

comments

DELEN