FOTOArchief

Het is niet zonder meer mogelijk om vliegkamp Valkenburg open te stellen voor publiek. In een vergadering over de stedenbouwkundig raamwerk heeft de wethouder de toezegging gedaan om te bekijken of het mogelijk is het vliegkamp open te stellen voor inwoners.

Het terrein van het voormalig vliegkamp Valkenburg is momenteel omheind, beveiligd en beperkt toegankelijk. Het beheer van en toezicht op het ruim 300 hectare grote gebied is een taak die het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) uitvoert. Verschillende werkzaamheden vinden op het terrein plaats zoals de renovaties van de voormalige marinewerkplaatsen in het hangaargebied, de archeologische opgravingen en de werkzaamheden aan de N206 voor de voorbereiding van de woningbouw. Daardoor is er regelmatig bouwverkeer, verplaatsingen van grondtransporten en zijn (landbouw)machines aan het werk.

Dat alles gebeurt in afstemming met de diverse flora en fauna waar het Rijksvastgoedbedrijf zo min mogelijk verstoring in wil veroorzaken. Denk hierbij aan vleermuizenkolonies, roofvogelnesten en paddenpoelen. Momenteel loopt er een kudde van 100 schapen op het terrein als natuurlijke grasmaaiers. Het openstellen van zo’n omvangrijk gebied is daarom niet zonder meer mogelijk.

In het hangaargebied zijn verschillende bedrijven gevestigd, waaronder Soldaat van Oranje en Unmanned Valley. Medewerkers van deze bedrijven, het Rijksvastgoedbedrijf en bezoekers komen via de centrale ingang en receptie aan de 1e Mientlaan binnen.

Beveiliging is ook nodig omdat het RVB nog steeds te maken heeft met vandalisme en ongewenste bezoekers. Incidenteel bezoek van groepen met een specifiek doel wordt altijd afgewogen, maar ligt nu sowieso al vrij lang plat vanwege de corona-maatregelen.

Comments

comments

DELEN