Foto: v.l.n.r.: Fedde Jonkman, Petra Lantinga, Anita Timmer, Esther Hilgerson, Irene van der Plas.

CDA-raadsleden Fedde Jonkman en Irene van der Plas bezochten afgelopen week de drijvende krachten achter de Open Tuinen Rijnsburg en spraken met hen over de voorbereidingen voor de editie 2016. 

Eenmaal aangekomen in de Burgt willen Anita Timmer en Petra Lantinga graag vertellen over de organisatie van dit groene en gezellige evenement in het bloemendorp. Samen met Esther Hilgerson vormen zij het bestuur van Stichting Open Tuinen Rijnsburg.

Het enthousiasme spat er van het drietal af. In de voorbereiding van het evenement zijn ze al weken met plezier in de weer. “Trots kunnen we melden dat er op zaterdag 18 juni definitief 23 tuinen in Rijnsburg worden opengesteld, waaronder ook landelijk gelegen tuinen. En zeker vijf tuingerelateerde bedrijven verlenen hun medewerking. Indoorvolkstuin en het Wellant College doen mee, de musea stellen hun deuren open en bezoekers kunnen voor leuke arrangementen terecht bij de horeca. En er is weer speciale aandacht voor kunst en muziek in de tuinen”, vertelt Anita. “We hebben dit jaar ook twee startpunten: de Burgt en het Vakantiepark Koningshof waar 40 fietsen klaar staan om te gebruiken.”

Op de vraag van Fedde Jonkman hoe dit tuinevenement is ontstaan, komt de wijkraad in Rijnsburg om het hoekje kijken. Want dáár hebben de drie tuinliefhebbers elkaar leren kennen en is het idee in 2014 ontstaan. Esther: “Dit is nu een goed voorbeeld van een burgerinitiatief. Het is echt bijzonder dat het ons is gelukt om in 2015 dit tuinenfeest voor de eerste keer van de grond te trekken, met toen 12 deelnemende tuinen.”

Na het eerste succes is intussen de Stichting Open Tuinen Rijnsburg een feit. “Een goede basis”, vult Petra aan, “en belangrijk ook om te laten zien dat je de zaken op orde hebt.”

Behalve een gezellig en laagdrempelig evenement neerzetten waar ieder van kan genieten, willen de drie met de Open Tuinen Dag ook verbindingen leggen. Tussen deelnemers onderling, tussen deelnemers en bezoekers en tussen activiteiten. “Voor ons is iedere deelnemer van belang. Elke tuin heeft een eigen zeggingskracht en het is mooi om dit  met elkaar te delen “, weet Petra te vertellen.

De samenwerking met de gemeente wordt positief beoordeeld. Anita: “We krijgen alle medewerking en zijn altijd gestimuleerd. Het nieuwe subsidiebeleid dat momenteel wordt opgesteld, zien we dan ook met vertrouwen tegemoet.

Een initiatief dat uit de samenleving komt, de bevolking erbij betrekken, vrijwilligers inschakelen, belangstelling voor groen en duurzaam én iedereen is welkom. Allemaal ingrediënten die de CDA’ers Jonkman en Van der Plas volledig omarmen. Wat hen betreft noteert iedereen in de agenda: 18 juni, een uitje in eigen dorp!

Comments

comments

DELEN