KATWIJK – Het onderzoek naar de beste manieren om meeuwenoverlast te bestrijden heeft in de afgelopen 5 jaar veel informatie opgeleverd. Op de bekendste overlastlocaties is de meeuwenoverlast afgenomen of verdwenen na het nemen van preventieve maatregelen.

De beste manieren voor het tegengaan van meeuwenoverlast zijn:

– het spannen van draden of netten op het dak
– dagelijks op het dak lopen en verjagen van meeuwen wanneer zij een nest willen maken
– het dompelen van eieren in olie (waardoor de eieren niet uitkomen).
– Het inzetten van lasers, vliegers en plastic uilen hebben geen effect, omdat meeuwen daar snel aan gewend raken.

Meeuwen worden beschermd door de Wet Natuurbescherming. De afgelopen 5 jaar heeft de gemeente een ontheffing gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (nu het ministerie van Economische zaken en Klimaat) om te onderzoeken welke maatregelen het beste helpen tegen meeuwenoverlast. Dat blijken preventieve maatregelen te zijn. Daarom blijft de gemeente ook dit jaar inzetten op het geven van informatie aan bewoners en ondernemers over het voorkomen van nestelende meeuwen op daken. De ecologen van een gespecialiseerd bedrijf helpen de gemeente hierbij. Omdat de gemeente een ontheffing van het ministerie had, mochten de afgelopen jaren steekproefsgewijs eieren ingesmeerd worden met olie om te voorkomen dat ze uitkwamen. Dat mag nu niet meer omdat de ontheffing vanaf 2018 niet meer geldig is.

Klachten
In 5 jaar tijd is het aantal zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen niet toegenomen. Op bedrijventerreinen zitten grote groepen kleine mantelmeeuwen. De kleinere groep zilvermeeuwen houdt zich vooral op in het centrum van Katwijk aan Zee. De meeste klachten gaan over meeuwen die nestelen op daken. Vooral tussen mei en augustus als de eieren uitkomen en de jongen uiteindelijk uitvliegen. Meeuwenouders zijn dan het meest actief met het voeren en beschermen van de jongen. Uit het onderzoek blijkt dat er steeds minder overlast is door het voeren van meeuwen of door aanvallende meeuwen.

Waar komen ze vandaan?
Meeuwen hebben altijd al in de duinen rondom Katwijk gebroed. Door de opkomst van de vos in de duinen halverwege de jaren 80 hebben de meeuwen de duinen verruild voor een veiligere broedplaats: de daken in Katwijk. Tijdens het onderzoek zijn in Katwijk meeuwen geringd. Zowel broedende volwassen vogels als jongen. De ecologen houden de geringde meeuwen in de gaten. Ook in de rest van Nederland en Europa zijn vogelaars actief in het aflezen en terugmelden van geringde meeuwen. Daardoor weten we dat onze Katwijkse meeuwen door heel Nederland, Europa en zelfs naar Marokko reizen. De meesten komen ook weer terug om hier te broeden. Op het strand en in de binnenwatering zitten in de winter meeuwen uit Rusland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Polen, Engeland, Spanje en Frankrijk. Deze meeuwen zoeken eten of rusten even uit en zorgen niet voor overlast zoals hun broedende soortgenoten in de bebouwde kom.

Fijnste daken
Meeuwen zijn dol op platte daken met grind. Vooral de hoge daken van de grotere complexen op bedrijventerreinen of appartementencomplexen zijn favoriet. Maar ook op bepaalde woonhuizen in de bebouwde kom zoeken ze graag naar een plek om een nest te bouwen. Dat zoeken begint al in februari.

Proef met nieuwe bestrijdingsmethoden
Vorig jaar is het niet gelukt om geschikte locaties te vinden voor een nestkast voor een slechtvalk en schrikdraad. Een slechtvalk die naar voedsel zoekt kan meeuwen verjagen. De dunne roestvrijstalen draden komen op het dak van een hoog gebouw. Wanneer de meeuw met de draad in contact komt krijgt hij een ’tikje’. Dit gaat hij niet associëren met de draad maar met het gebouw. Het beoogde effect is dat de meeuw wegblijft van het gebouw. De spanning die op de draden staat is niet schadelijk voor de meeuwen. De gemeente hoopt dit jaar de schrikdraden en de nestkast te kunnen plaatsen als er geschikte locaties worden gevonden.

Comments

comments

DELEN