FOTO2017 / Astrid van der Valk

KATWIJK – Vele jonge en oude(re) parochianen van parochiekern H. Joannes de Doper uit Katwijk zullen zaterdag 20 januari om 13.00 uur hun eigen kerkklokken horen luiden. Want met ruim honderd andere kerken in heel Nederland, ook die van de parochie H. Augustinus waar deze parochiekern deel van uitmaakt, laten ze horen dat de jaarlijkse Actie Kerkbalans 2018 van start gaat. Dat wordt van 12.30– 13.30 uur één feestelijke gebeurtenis die parochiaan Anneke van der Valk, als coördinator Actie Kerkbalans, met vele parochianen en andere belangstellenden wil delen.

Vanaf 12.30 uur wordt eenieder achterin de kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn ontvangen met koffie- of thee-plus. Het programmaatje begint om 12.45 uur. Na een woord van welkom zal een ambassadeur van de r.-k kerk een bemoedigend woord spreken. Wie dat is? Dat is dus een extra reden om te komen. Misschien zijn het er wel twee, gelijk de dieren op de Ark van Noach. Om 13.00 uur worden de klokken feestelijk geluid en wordt er getoost op het succes van deze Actie Kerkbalans 2018.

‘Geef voor je kerkt’
Onder het genot van een hapje en een drankje achterin de kerk kan er met elkaar worden teruggeblikt op dit mooie inluidmoment. Maar er wordt zeker ook vooruit gekeken, want de parochianen hebben zoals ze daar zijn allemaal iets met deze r.-k kerk. Het thema dit jaar is dan ook: ‘Geef voor je kerk’. Deze kerk verbindt mensen in roerige tijden, door liefde en in geloof, vroeger, en zeker ook nu anno 2018.

Coördinator Actie Kerkbalans Van der Valk: ,,In 2017 was er voor het eerst dit inluidmoment en hebben we met verschillende brieven de parochianen op maat aangeschreven. En dat heeft echt onwijs geholpen. Want waar we in 2016 € 78.725,- konden noteerden, bleef in 2017 met deze vernieuwde aanpak de euroteller stilstaan op het schitterende bedrag van € 82.791,-. Het mooiste vond ik dat tien nieuwe achttienjarigen bij elkaar een bedrag van € 500,- aanleverden. Daarom dit jaar weer het inluidmoment om ook nu weer meer mensen erbij te betrekken. De lopers van de Actie Kerkbalans ontvangen op deze zaterdag 20 januari in de kerk ook hun materiaal. Ik ben benieuwd of we dit jaar met elkaar richting de € 85.000,- kunnen gaan.”

Samen Kerk Zijn
Een oudere parochiaan: ,,En de hele week vieren we in ons kerkgebouw. Er zijn voorgangers, kosters, koren, misdienaars, de deur is open, het gebouw is schoon. Maar er gebeurt echt veel meer in onze parochiekern en zeker al veel langer dan 1911 toen dit kerkgebouw werd gewijd door de bisschop van Haarlem. Met elkáár maken we onze Kerk mogelijk, maar dat kost toch ook geld? En dat moeten we ook met elkaar opbrengen, ja toch?”

De Actie Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Drie kerkgenootschappen die al sinds 1973 een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari gul te geven voor hun eigen plaatselijke kerk. Voor de campagne van 2018 is het thema dus ‘Geef voor je kerk’. De actieperiode is van 20 januari t/m 3 februari 2018. Van der Valk: ,,Wij gaan ervoor met z’n allen in onze parochiekern en dat luiden we zaterdag 20 januari in middels onze historische kerkklokken.”

Comments

comments

DELEN