KATWIJK – Dementie en Eenzaamheid in gemeente Katwijk? We praten er niet altijd over, maar het komt wel voor.

Uit recent onderzoek van de GGD telt de gemeente Katwijk 5.200 (8 procent) ernstig eenzame inwoners. Daarnaast hebben 1012 (1,5 procent) inwoners van Katwijk een vorm van dementie. De verwachting is dat deze cijfers de komende jaren alleen maar zullen stijgen. Omdat veel inwoners dagelijks met eenzaamheid of dementie te maken hebben, heeft de gemeente Katwijk Welzijnskwartier de opdracht gegeven om aan deze thema’s aandacht te geven.

Actieweek
Van 21 september tot en met 1 oktober doet Katwijk mee aan de landelijke week tegen de eenzaamheid en wereld Alzheimerdag. Tijdens deze week is er op meer dan 22 locaties in de gemeente een breed aanbod van activiteiten voor iedereen. Eenzaamheid komt immers onder alle leeftijdsgroepen voor. Vele lokale partijen hebben daarom met elkaar een divers programma opgesteld, met als doel het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid. Tevens staat het bespreekbaar maken van dementie centraal.

Ontmoet elkaar in de wijk
Anita Laterveer, is vrijwilliger bij Welzijnskwartier. Sinds juni brengt zij mensen uit de wijk met elkaar in contact met het project ‘buurtbanken on tour’. Dit zijn speciaal ontworpen banken, die  tijdelijk in wijk worden gezet en waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en elkaar beter kunnen leren kennen.

Met dank aan de Haringtocht
Met dank aan de Ronde Tafel Katwijk-Noordwijk, is er afgelopen juni tijdens de jaarlijkse Haringtocht 30.000 euro opgehaald. Een groot deel van de opbrengst is ingezet om verschillende activiteiten in de actieweek te ondersteunen en nieuwe projecten op te zetten. Tevens zet de Ronde Tafel zich in tijdens de afsluitende activiteit bij Spijs & Wijn op 30 september.

 

Comments

comments

DELEN