Elk jaar adopteren basisscholen in de gemeente oorlogsmonumenten. Op maandag 4 april wisselen de monumenten in Katwijk van school. In Rijnsburg gebeurt dit op maandag 18 april.
Programma maandag 4 april in Katwijk
Om 13.45 uur houdt burgemeester Jos Wienen een korte toespraak in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Hierna is de officiële overdracht van de monumenten. De leerlingen van de adopterende scholen houden een voordracht. De groep splitst zich dan in tweeën.
Leerlingen van de Sjaloomschool bezoeken samen met mevrouw M. Polak van de Joodse Gemeente Leiden de Joodse Begraafplaats (Rijnstraat 151). De Sjaloomschool neemt het monument op de begraafplaats over van de Willem van Veenschool.
Leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool bezoeken met een medewerker van de gemeente het oorlogsmonument De Leeuw (naast het gemeentehuis). De Christelijke Opleidingsschool neemt dit monument over van de Oranjeschool.
Programma maandag 18 april in Rijnsburg
Om 13.30 uur houdt wethouder Jaco Knape een korte toespraak in de Koningin Wilhelminaschool. Hierna is de officiële overdracht van de monumenten. De leerlingen van de adopterende scholen houden een voordracht. Hierna leggen de leerlingen bloemen bij de monumenten.
Leerlingen van de Koningin Emmaschool nemen het oorlogsmonument aan de Kerkstraat over van de Wegwijzer.
Leerlingen van De Dubbelburg nemen het bevrijdingsmonument aan de Johannes Poststraat over van de Koningin Julianaschool.
‘Adopteer een monument’
Als voorbereiding op de overdracht van oorlogsmonumenten volgen de leerlingen het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ van Comité 4 en 5 mei. Ook bekijken zij de documentaire ‘Ons monument – vertelt u eens, hoe was dat toen’ met getuigenverhalen over de ‘eigen’ oorlogsmonumenten. Het project geeft de jeugd meer inzicht in de wezenlijke waarden van het begrip ‘vrijheid’. Ook is aandacht voor historische en actuele ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van onze democratie.