Katwijk was naast een kunstenaarskolonie ook een wetenschapskolonie. Albert Einstein kwam net als veel andere wetenschappers graag in Katwijk aan zee. Maar hoe kwamen ze nou bij Katwijk en wat deden ze daar?

Machiel van der Schoot maakte er een studie van. In RTVmagazine spraken we met hem over de rol van Katwijk in de ontmoeting van veel grote en wereldberoemde wetenschappers.

Een andere wereldberoemde wetenschapper die eens over het Katwijkse strand gelopen heeft is Robert Oppenheimer. Onder zijn leiding werden jaren later de eerste atoombommen ontwikkeld die werden afgeworpen boven Hiroshima en Nagasaki. Het zou dus zomaar kunnen dat het idee van de atoombom op het Katwijkse strand is ontstaan. Wie zal het zeggen?

Het wordt duidelijk dat het Katwijk van voor de Tweede Wereldoorlog een hele bijzondere plek was waar wetenschappers elkaar ontmoetten en tot rust kwamen. Een smeltkoes met aan de ene kant de Katwijkse vissers en hun families en aan de andere kant kunstenaars, artiesten, wetenschappers en de rijken met hun villa’s aan de boulevard.

Hieronder het volledige interview met Machiel van de Schoot in RTVmagazine. RTVmagazine hoort u elke zaterdagochtend live tussen 10:00 en 12:00 op RTV Katwijk 106.8fm.