Het Kampioenschap van Katwijk dammen kende een bizar verloop. Alle titelfavorieten hebben tijdens de competitie punten verloren, waardoor het tot het einde toe spannend bleef. Jack van der Plas was in de laatste ronde uitgespeeld, maar hij was met elf punten uit acht wedstrijden wel de koploper in het Kampioenschap.

Drie spelers konden in die laatste ronde echter nog op gelijke hoogte komen met Jack. Arjan Varkevisser en John Bruin speelden in de laatste ronde tegen elkaar voor hun laatste kans om kampioen te worden. Gé Berbee moest als derde kanshebber zien te winnen van Cor de Jong. Gé speelde onder de druk van het kampioenschap een van zijn beste partijen van het seizoen. Cor deed er alles aan om ervoor te zorgen dat het kampioenschap niet aan zijn bord gewonnen werd. Gé was echter niet te stuiten en speelde zeer zorgvuldig in op de kansen die in deze partij naar voren kwamen. Met een duidelijk plan ging Gé recht op zijn doel af. Zodoende glipte de controle over de partij uit Cors vingers. In het eindspel werd duidelijk dat Gé de winst niet meer uit handen ging geven, waardoor Gé op gelijke hoogte kwam met Jack van der Plas.

Arjan Varkevisser en John Bruin speelden beiden op de winst. Zij hadden ook geen keuze, want met een remise zouden beide spelers naast het kampioenschap grijpen. Arjan opende agressief met een aanvallend schijf op de rechterflank. John zette hier een eigen voorpost op zijn rechtervleugel tegenover, maar kon deze schijf moeilijker ondersteunen vanuit het centrum. Arjan bouwde aan een stevig centrumblok en probeerde zijn tegenstander naar de flanken te jagen. Dit strijdplan leverde Arjan een voordeel op richting het eindspel. John zocht in het eindspel een uitweg om de wedstrijd in de slotfase in zijn voordeel te doen kantelen. Arjan maakte echter geen fouten en won de partij.
Hierdoor werd hij de derde speler die op een eindscore van elf punten kwam.

Door deze gelijke stand gaven de weerstandpunten de doorslag in de rangschikking. De computer berekende dat Arjan het zwaarste programma had gehad. Arjans winstpartijen tegen sterke spelers als Jack van der Plas, John Bruin en Arend van Beelen zorgden ervoor dat Arjan als overwinnaar uit de bus kwam.

Het seizoen werd afgesloten met het Open Sneldamkampioenschap van Katwijk. Op deze titel rust al enkele jaren een vloek. Het Sneldamkampioenschap wordt jaar na jaar gewonnen door een buitenstaander. Wat overigens niet betekent dat Katwijkers niet kunnen sneldammen. Arie Dubbelaar was een week eerder gedeeld tweede geworden in het Nationale Sneldamkampioenschap van de KNDB. Jack haalde eveneens zeer goede resultaten. Terwijl aanstormend talent Chris Pronk ook zeer indrukwekkende resultaten noteerde tegen de topspelers uit zijn leeftijdscategorie. De beste sneldammer van Katwijk komt dit jaar echter uit Leiderdorp: Glenn Hardenberg kwam, zag en overwon. Cor de Jong werd tweede en was daarmee de beste clubspeler in dit toernooi.
In het nieuwe seizoen zal op de dinsdagavond worden gedamd. De eerste speeldag is op dinsdag 6 september.

Comments

comments

DELEN