De 13-jarige Ruzanna Bas komt Armenië en woont sinds zes jaar in Nederland. Maar ze kan elk moment teruggestuurd worden naar haar geboorteland. Daarom zet ze zich in voor de petitie Generaal Pardon. Niet alleen voor zichzelf, maar ook de duizenden andere asielzoekers die al jaren onzeker zijn over hun toekomst.

Ruzanna lijkt een doodnormale tiener. Ze zit in 2 VWO op het Andreas College locatie Pieter Groen, doet aan sport en maakt plezier met haar vriendinnen. Maar dat kan elk moment voorbij zijn, omdat Ruzanna en haar familie elke dag teruggestuurd kunnen worden naar Armenië.

Meewerkcriterium
In de Facebookgroep ‘Je bent een Kattuker als…’ vraagt ze aandacht voor haar situatie, maar ook voor degenen die in hetzelfde schuitje zitten. “De meeste van jullie denken nu waarschijnlijk: er was toch een kinderpardon, dan kunnen velen toch blijven..? Maar nee. En waarom niet? Omdat er een regel is die zegt dat je mee moet werken, het meewerkcriterium. Dat houdt in dat je zelf vrijwillig moet zeggen: “Ja, ik wil terug naar m’n land van herkomst”. Maar zeg nou zelf, dat slaat toch nergens op? Zeggen dat je terug wil om hier te mogen blijven.”

Petitie
Ruzanna roept daarom op tot het tekenen van de petitie voor een nieuw generaal pardon. Om het punt op de politieke agenda te krijgen, moet deze petitie 40.000 keer getekend zijn voor juni 2017. De teller staat nu op bijna 9000 handtekeningen. Wil je helpen? Hier kun je de petitie tekenen.

Foto: Ruzanna Bas via Facebook

Comments

comments

DELEN

4 REACTIES

  1. Het hele verhaal staat er niet bij, hoe lang is de uitzet procedure vertraagd, en dan later op kinderpardon gooien. Geen recht op pardon blijft uitzet ten.

  2. De PvdA: het kind staat centraal. Ja, je hebt kinderspelletjes en je hebt Haagse spelletjes. Mensen, teken de petitie.

Comments are closed.