De Atlantikwall die in Katwijk na de oorlog onder het duinzand langs de Boulevard verdween wordt weer deels opgegraven. In het kader van het evenement “Katwijk voor Oranje” wordt een stuk muur, die bij het DUNAatelier en de vistent van Hartevelt vrij dicht onder het duinzand ligt, weer zichtbaar gemaakt.

Nadat een aannemer het grove werk gedaan heeft mogen scholieren uit groep 8 van diverse basisscholen vanaf donderdag het werk afmaken. Na het ontgraven zal de muur een monument blijven ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Informatieborden zullen op een later moment worden aangebracht.

De Atlantikwall was de verdedigingslinie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en strekte zich uit van Noorwegen tot aan Spanje. In Katwijk werd als onderdeel van die Atlantikwall een muur gebouwd over de hele lengte van wat nu de Boulevard heet.

Na de oorlog was de goedkoopste manier om van de muur af te komen het graven van een diepe sleuf naast de muur om deze vervolgens om te duwen en te laten verdwijnen onder het zand. De laatste jaren worden overal in Nederland delen van de Atlantikwall geschikt gemaakt om als museum of monument te dienen. Zo wordt de herinnering aan die zwarte periode levend gehouden en is daarmee een waarschuwing tegen neonazistische uitingen en onverdraagzaamheid.

VIADUNAatelier/Katwijks Museum