Schilderijen en aquarellen van de kust, de bollenvelden en de natuur in het algemeen. Die zijn – naast portretten – te zien tijdens de tentoonstelling van kunstenaar Albert-Jan Cool. Hij exposeert op vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 10 maart tot en met 2 april 2017 in het DunaAtelier aan de Boulevard 73 in Katwijk aan Zee zo’n dertig werken. Cool schildert de werkelijkheid op een deels impressionistische manier in aquarel, olie- en acrylverf.

“Het is de voortdurende zoektocht naar de sprankeling en de vereenvoudiging en naar het vlotte lichtspel van de vormen die mij het meest boeien”, vertelt Cool. “Mijn werk is in die zin figuratief dat de vormen goed moeten zijn. Maar die maak ik wel met minder streken dan iemand die geheel figuratief schildert. Ik streef ernaar leuke, herkenbare dingen te schilderen waar mensen van kunnen genieten.”

Ruimte
In 1987 verscheen zijn boek “De Kust”. Daarin heeft hij het leven aan de Nederlandse en Belgische kust op illustratieve en fascinerende wijze in aquarellen weergegeven. Wie het boek – dat inmiddels is uitverkocht – goed bekijkt ziet dat de stijl in de twee jaar waarin hij eraan heeft gewerkt losser is geworden. “De kust blijft mij boeien door de combinatie van ruimte, water, lucht en de activiteiten daarin”, zegt Cool.
De kustwerken hebben de Katwijkse kust er voor deze kunstenaar niet aantrekkelijker op gemaakt. “De oude situatie was gezelliger. De afstand tussen Boulevard en strand was korter. Daardoor zag je vanaf het strand meer levendigheid op de Boulevard. Nu beneemt de nieuwe dijk bij de Boulevard en de uitwatering het zicht. Je moet er daarom nu met andere ogen naar kijken. Voor de sfeer zoek ik naar nieuwe interessante invalshoeken.”

Instructieboeken
In de periode van 1993 tot 1999 schreef en illustreerde hij in totaal zes instructieboeken over de aquareltechniek en één over de techniek met acrylverf. Zijn laatste boek “Aquarel in beeld” is uitgegeven met DVD en te koop in het DunaAtelier. Zijn vorige studieboeken zijn uitverkocht. Wie er kennis van wil nemen, moet naar de bibliotheek.

De geboren Oegstgeestenaar Albert-Jan Cool woont in Leiderdorp. Hij heeft zich van jongs af aan bezig gehouden met tekenen en schilderen. Al op jonge leeftijd kreeg hij teken- en schilderles van Jan Kalsbeek, een bevriend kunstenaar. In 1972 voltooide hij een avondopleiding aan de Academie voor Beeldende kunsten te Den Haag (richting illustratief/decoratief) en behaalde een akte leraar tekenen LO in 1970.
Vrij kunstenaar

Cool werkt sinds zijn pensionering in 2008 volledig als vrij kunstenaar na een lang dienstverband bij de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI). Hij was daar eerst illustrator, later productvormgever en projectcoördinator. Op freelance basis maakt hij in de aquareltechniek diverse illustraties voor verschillende opdrachtgevers. Naast het maken van vrij werk in aquarel, olie- en acrylverf, werkt hij ook in opdracht, waarbij portretten, woonhuizen, tuinen, landschappen en stadsgezichten de onderwerpen zijn.

Tijdens de tentoonstelling zal Albert-Jan Cool op vrijdagen en zaterdagen zelf in het DunaAtelier aanwezig zijn. ’s Zondags zal de bezoeker een vrijwilliger van de Kunstvereeniging treffen.

Wie: Albert-Jan Cool
Wat: schilderijen en aquarellen
Waar: DunaAtelier, Boulevard hoek Voorstraat, Katwijk aan Zee
Wanneer: weekeinden 10 maart tot en met 2 april 2017 tussen 14.00 en 17.00 uur
Websites: www.schilderenaanzee.nl en www.coolart.nl

Comments

comments

DELEN