KATWIJK – Een nieuwe tentoonstelling in het Katwijks Museum van twee plein air schilders, Jacob Kerssemakers en Roos Schuring, beiden bekend in binnen- en buitenland.

Jacob tekent en schildert al zijn hele leven, hij schildert en tekent beelden en structuren, met een lichte voorkeur voor landschappen. Hij werkt op ezels van eigen ontwerp en makelij. De lange formaten (panorama’s) kunnen uitsluitend op locatie worden gemaakt omdat omstandigheden zoals dreigende regen, eindig daglicht of omstanders het werk ten goede komt. Tijdens het werken verstrijkt de tijd. Luchtspiegelingen veranderen van kleur. Verschillende aspecten op andere tijdstippen in hetzelfde landschap worden vastgelegd wat de werken een mysterieus aspect geeft. De kijker ziet niet alles tegelijk, en moet er de tijd voor nemen. Sinds 2001 heeft hij meer dan 1000 meter geschilderd op rollen papier en canvas in werken tussen de 1 en 10 meter lang.

Roos Schuring werkt in de lijn van de Haagse School. Natuurlijke kleuren geven het Hollands landschap weer. Dreigende luchten, blauwe luchten, polders, grasland en koeien, duin, strand en zee, al dit moois is onderwerp voor haar schilderkunst.

Ieder jaargetijde, maar ook iedere dag is het anders. De buitenschilder merkt deze kleine veranderingen op. Roos werkt ook onder minder gunstige weersomstandigheden die extra dimensie aan het werk kunnen geven. Sneeuwval en regen, het kan allemaal goed werk opleveren, mits je de schoonheid ziet.

Roos Schuring heeft een stempel gezet op de internationale Plein-air beweging.
Beide kunstschilders hebben ook diverse keren in Katwijk geschilderd bij de St. Kunstvereeniging Katwijk.

Comments

comments

DELEN