Vrijdag 7 oktober, aanvang 20.15 uur, pakt de voormalige titularis van de Utrechtse Dom uit met louter werk van grote orgelmeesters.

De grote Es Dur (BWV 522) is voor sommigen een barokke steen waaraan je je geen twee keer stoot. Echter niet met een uitvoerend musicus die het klappen van de zweep kent als het gaat om grote en kleine Bach-werken. En ach, wat is groot en wat is klein bij Bach? Schitteren in eenvoud en groots met een oeuvre van tijd overstijgende composities. Jansen heeft vele malen bewezen dat beide aan hem toevertrouwd zijn. Jarenlang verkondigde hij zowel op de grote Bätz van de Utrechtse Dom als op kistorgels in orkesten een interpretatie die menigeen heeft betoverd. Meerdere zilveren schijven laten het nog altijd horen. Naast Bach ook twee klassiekers van Franck. Van de maître angélique het intieme Prélude, Fugue et Variation. Op de Katwijkse Van den Heuvel klinkt dit harmoniumwerk zoals het op orgel klinken moet. Dat geldt zeker ook voor zijn tweede koraal. Deze romantische passacaglia is als gegoten voor het Nieuwe Kerk-instrument.

De portretten van Bach en Franck flankeren de lessenaar waarop het volgende meesterwerk zal worden neergezet. De Wachet auf van Max Reger is wellicht de belichaming van Duitse koraalkunst in een romantische klankwereld. Reger voegde het beste van Bach en Franck samen in zijn liefde voor Lutherse koralen. Meteen een waardige ode aan het honderdste sterfjaar van de meester der Duitse Romantiek.

De kerkdeuren zijn vanaf 19:45 uur geopend. U krijgt een programmaboekje van het concert. De toegang bedraagt € 10 p.p. Kinderen tot 12 jaar wonen gratis het concert bij. Zelf ook een keer het Van den Heuvel-orgel bespelen? Dat kan tegen betaling. Bekijk voor gedetailleerde informatie de website: www.sonk.nl

(Foto: Archief).

Comments

comments

DELEN