KATWIJK – Zestien foto’s van scheepswrakken van fotograaf Anton Rijsdijk en zes abstracte en figuratieve beelden van Nora van den Berg. Ze vormen de contrastrijke ingrediënten voor een nieuwe tentoonstelling in het DunaAtelier aan de Boulevard hoek Voorstraat in Katwijk. De tentoonstelling is open op vrijdag, zaterdag en zondag in de periode tussen 7 april en 7 mei. Van den Berg en Rijsdijk zijn zich rondom de pensioenleeftijd meer op hun artistieke activiteiten gaan concentreren.

Anton Rijsdijk heeft vele jaren in ontwikkelingslanden gewoond en heeft als zelfstandig adviseur op het gebied van watervoorziening en sanitatie in ontwikkelingslanden heel veel gereisd. Scheepswrakken op eenzame stranden in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Australië, maar ook Europa intrigeerden hem. Hij legt ze al jaren vast met zijn camera. “Prachtige schepen die zijn vastgelopen of moedwillig op strand achtergelaten en langzaam uit elkaar vallen. Ze liggen op plaatsen waar nooit iemand komt. Ze hebben iets… Het is een avontuur ze te gaan zoeken. En vind ik geen schip, dan heb ik toch een mooie reis gehad,” zegt hij.

Zonde
Jarenlang bewaarde hij zijn foto’s “in de kast” totdat hij dacht: dat is toch eigenlijk zonde. Hij begon een website en kreeg er positieve reacties op. Drie jaar geleden heeft hij het fotoboek “On the Rocks” gepubliceerd en twee jaar geleden waren zijn foto’s te zien tijdens het vermaarde tweejaarlijkse Fotofestival Naarden. Ook heeft hij een tentoonstelling in Den Haag gehad en hij is nu tweedejaars student op de Fotoacademie in Amsterdam. Hij begon een website en kreeg er positieve reacties op. “Ik ben gevraagd”, zegt hij over zijn motivering juist in Katwijk te exposeren.

Geweld
Nora van den Berg laat de steen bepalen wat zij in het eindresultaat tot uitdrukking brengt. Ze werkt vooral met Belgisch hardsteen, albast en speksteen. “Het begint met de steen, niet met mijn idee”, vertelt ze. “Het hangt af van de kleur, vorm, textuur eigenschappen en uitstraling van de steen. Ik vraag me altijd af wat ik kan maken zonder de steen geweld aan te doen. Ik moet geen dingen willen die de steen niet toestaat. De steen wijst me het pad dat ik ga bewandelen. Daar ga ik niet tegenin, want die strijd verlies ik. Mijn werk heeft een sterk organisch karakter. Uit eenzelfde stuk steen kan zowel een gestileerd als een organisch beeld tevoorschijn komen. Alles dat ik doe is handwerk. Er komt geen machine aan te pas. Alleen een boor om de steen te kunnen vastzetten op een sokkel.”

Snoepwinkel
Pas na haar pensionering in het onderwijs is Nora van den Berg begonnen met beeldhouwen. “Voor die tijd moest er brood op de plank komen. Mijn vader heeft me geïnspireerd om met stenen aan de slag te gaan. Hij ging zich na zijn pensionering bezighouden met mineralen. Dat heeft me in contact gebracht met stenen. Nog altijd voel ik me in een stenenwinkel als een kind in een snoepwinkel.” Ook Nora van den Berg heeft geen speciale binding met Katwijk. Ze deed eerder in het DunaAtelier mee aan “Kunst zonder naam”.

Rijsdijk hoopt zo veel mogelijk tijdens de openstelling van de tentoonstelling aanwezig te zijn. “Maar als dat nodig is kan ik zo maar ineens weg zijn voor een opdracht in een ontwikkelingsland”, zegt hij. Van den Berg zal op de vrijdagen 7, 14 en 28 april aanwezig zijn en op zondag 23 april.

Comments

comments

DELEN