De bestrijding van de meeuwenoverlast wordt ook in 2016 weer voortgezet. Na een inventarisatie van de door meeuwen drukbezochte plekken zal vanaf eind maart het seizoen van de overlastbestrijding starten. Ook kunt u zelf weer bijdragen aan het terugdringen van de meeuwenoverlast.

In Katwijk worden door het milieubeheerbedrijf, dat in opdracht van de gemeente Katwijk de bestrijding van de overlast coördineert, verschillende bestrijdingsmethoden gebruikt. Het onderdompelen van meeuweneieren in olie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de eieren niet uit komen. Bovendien mogen zij binnen de grenzen van de ontheffing van de wet nesten onklaar maken. Vanaf dit jaar wordt er niet meer met roofvogels in het centrum gevlogen. Deze bestrijdingstechniek is niet de meest effectieve methode gebleken. Wel wordt bekeken of een idee van een inwoner naar aanleiding van de gehouden informatieavond kan worden uitgevoerd; het installeren van een nestkast voor een slechtvalk op een hoog punt in Katwijk. Het foerageren van de slechtvalk kan meeuwen verjagen.

U kunt zelf bijdragen aan de vermindering van de overlast. Het meest belangrijke is dat u de meeuwen niet voert en dat u uw afval in de afvalbakken gooit. Meeuwen komen af op etensresten en worden door hun aangewakkerde eetlust ook steeds brutaler, agressiever en luidruchtiger. Dit gedrag wordt als de meest ernstige overlast ervaren. Daarnaast kunt u netten of draden spannen die een eventuele broedplaats (op een plat dak) onbereikbaar maken.

Sinds vorig jaar geldt er een voerverbod voor meeuwen. Het voeren leidt ertoe dat de meeuwen hiervan leren dat bij mensen eten te krijgen is. Meeuwen vallen daardoor ook uit zichzelf mensen aan en pakken eten af. Hier zijn genoeg voorbeelden van bekend. Daarnaast leidt het voeren van meeuwen tot andere vormen van overlast, zoals geluidsoverlast en overlast van uitwerpselen. Het voeren van meeuwen is daarom niet gewenst, onverstandig en ook verboden. Er kan een boete voor worden uitgeschreven.

Comments

comments

DELEN

7 REACTIES

 1. hier in Leiden hebben we ondergrondse vuilcontainers… Wellicht moet de gemeente ook eens buiten haar grenzen kijken? Het zou de gemeente Leiden ook sieren trouwens.
  Waarom leren de gemeentes niet van elkaars ervaringen?

  • Ruud, op een aantal zaken wordt al samengewerkt. Maar mensen veroorzaken meeuwenoverlast maar toch worden in Katwijk meeuwen geëerd. Er is zelfs een laan naar ze vernoemd. De Meeuwenlaan.

   • 😉 het zijn mooie vogels. In Leiden veroorzaakten ze overlast doordat ze vuilniszakken open wisten te pikken met als gevolg zwerfvuil en stankoverlast.
    Leiden is bezig geweest met mensen te wijzen op het probleem meeuwen te voeren en het niet laten slingeren van vuilniszakken.

    Buiten dat ben ik wel content met de ondergrondse vuilcontainers Die voor zover ik kan zien ook veel in Rijnsburg staan

 2. hier in Leiden hebben we ondergrondse vuilcontainers… Wellicht moet de gemeente ook eens buiten haar grenzen kijken? Het zou de gemeente Leiden ook sieren trouwens.

 3. Je kan ze ook verjagen met laserlicht. Via Brid Control Group zijn krachtige lasers te verkrijgen die de meeuwen verjagen.

Comments are closed.