Bevrijding en dodenherdenking op aangepast wijze

De viering en herdenking van 75 jaar vrijheid hebben door de coronacrisis een heel andere wending gekregen. De Oranjeverenigingen in Katwijk hebben meer dan een jaar gewerkt aan de voorbereiding van een programma waarbij iedere doelgroep in de Katwijkse samenleving betrokken zou zijn. Als gevolg van de getroffen maatregelen kan dit programma niet doorgaan. De Oranjeverenigingen zullen nog wel een Bevrijdingskrant uitbrengen met daarin een aantal verhalen uit de oorlogsjaren. Er wordt overwogen om de viering van 75 jaar Bevrijding op 5 mei 2021 alsnog te vieren.

Door het verbod op samenkomsten zal de dodenherdenking in Katwijk op aangepaste wijze plaatsvinden. De herdenkingsdienst met koor en gastspreker in de Dorpskerk gaat niet door. Verenigingen, organisaties en publiek kunnen niet aanwezig zijn bij de kranslegging bij de oorlogsmonumenten.

De burgemeester legt uit naam van alle inwoners één krans bij het oorlogsmonument in Katwijk. In Valkenburg en Rijnsburg zal dit gedaan worden door de wethouders. De kransleggingen zijn via RTV-Katwijk te volgen.

Burgemeester Cornelis Visser: “Dit jaar herdenken we vanuit huis de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Nationale Herdenking wordt om 19:58 uur het Taptoe signaal geblazen, de muziek die de 2 minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité roept blazers op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt ons allemaal uit om thuis het eerste couplet mee te zingen. Door samen stil te zijn en samen ons volkslied te zingen tonen we de eensgezindheid van onze gemeenschap en bieden we elkaar steun”.

Op 4 mei staat het een ieder vrij om in de loop van de avond, na 20.15 uur, op eigen gelegenheid bloemen te leggen bij de monumenten. Dat kan ook nog op 5 mei. Houd daarbij wel de regels in acht: kom niet in een groep en houd altijd op 1,5 meter afstand van elkaar.