Stichting Jan timmert sinds 2013 flink aan de weg. De stichting biedt verschillende vormen van dagbesteding aan voor mensen die een beetje tussen wal en schip vallen, maar die met begeleiding prima kunnen meedraaien in de maatschappij.

Martina Schut, initiatiefnemer en lid van de Raad van Toezicht van Stichting Jan, was onlangs te gast in RTV Magazine. “We zagen dat onze doelgroep een vorm van begeleiding nodig heeft die je niet in het ambulante vindt, maar dat ze ook niet terecht kunnen in de 24-uurszorg.”

Overschat door de maatschappij
De cliënten van Stichting Jan zijn ‘te goed’ voor de reguliere zorg. “De mensen in onze doelgroep zijn verbaal goed onderlegd, je ziet aan de buitenkant niets aan ze en worden daarom overschat. Ze willen meedraaien in de maatschappij, maar kwamen in toenemende mate aan de rand van de maatschappij terecht. Ze hebben een soort hand-in-handbegeleiding nodig; professionele begeleiding en goede kaders waarmee je alles veilig voor hen maakt.”

Eigen plekken voor dagbesteding

Stichting Jan begon een wooninitiatief met daaraan gekoppeld een dagbesteding. We bootsen de maatschappij na, zodat ze meer gaan participeren in de echte maatschappij.” En dat heeft soms schrijnende gevolgen. Van langdurig bankzitten tot problematische schulden, verslavingen, verkeerde vrienden. “Wanneer iemand bij ons binnenkomt, brengen we de situatie in kaart, begrenzen sommige gedragingen en proberen ze positieve ervaringen te laten opdoen, met hulp van professionals, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers.” Inmiddels heeft Stichting Jan drie eigen plekken voor dagbesteding: sieradenwinkel ‘t Houkje, hengelsportwinkel Ons Stekkie en lunchcafé Ons Haventje.

Zonder subsidie
Prachtig initiatief, maar niets is gratis in deze wereld natuurlijk. Toch redt Stichting Jan het prima zonder subsidie. “We hebben een aantal ondernemers die ons steunen, de zorg die wij leveren wordt betaald vanuit de PGB’s en het bestuur zit onbezoldigd”, vertelt Martina. Nu is het overigens even genoeg met de dagbestedingslocaties, want het is niet de bedoeling om heel groot te groeien: “Wat we doen, willen we goed doen, en we willen dat onze cliënten in ieder geval de komende jaren onder onze hoede kan blijven.”

Heel gelukkig
Hoe kwam Martina op het idee Stichting Jan op te richten? “Mijn broer heet Jan. Hem is hetzelfde overkomen als de meeste cliënten; op een late leeftijd een diagnose krijgen, altijd in zeven sloten tegelijk lopen en heel lang niet gelukkig zijn. Maar nu wel. Heel gelukkig!”

onsstekkie

Comments

comments

DELEN