In de afgelopen twee jaar zijn er in de Leidse Ommelanden veel initiatieven gestart om een bijenlandschap te creëren en zo de leefomgeving voor bijen te verbeteren. De bijen worden flink bedreigd en zonder bijen komt de voedselvoorziening in de knel.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, andere partners van Groene Cirkel Bijenlandschap en andere deelnemers zetten de solitaire (wilde) bijen in de schijnwerpers tijdens de Leidse Hooidagen op zaterdag 29 en zondag 30 augustus.

De Leidse Hooidagen
De honingbij heeft al eeuwenlang de imker als goede beschermer. Dit geldt helaas niet voor de andere 350 bijensoorten in Nederland. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alle bijen een belangrijke rol spelen. Hoe meer soorten hoe beter. Om dit te benadrukken, speelt de bij een belangrijke rol bij diverse activiteiten op de Leidse Hooidagen. Kinderen kunnen een eigen bijenhotel maken voor in de tuin of op het balkon. Het team van Bijen in de Buurt geeft adviezen over wat je zelf kunt doen voor bijen in de tuin of buurt. Daarnaast geven zij een workshop om bijen te leren herkennen. Na afloop kun je je aanmelden als bijenteller om te helpen de bijenpopulatie in de stad in beeld te brengen. De gemeente Leiden, het ROC en GAAGA architecten laten zien welke plannen er zijn gemaakt voor ’t Bijenhoff, dat in 2016 gerealiseerd gaat worden in ’t Vogelhoff. Professor Koos Biesmeijer geeft flitscolleges over de fascinerende wereld van bijen. In de tent van Naturalis kun je een eigen bloem ontwerpen en testen of bijen deze lekker vinden. KaZoem zorgt met bijenliedjes voor de muzikale omlijsting.

Om te ontdekken hoe leuk het is om de natuur in te trekken, worden nog meer activiteiten georganiseerd voor de hele familie. Van appelsap persen tot een spannende speurtocht en van braakballen uitpluizen tot pijl en boog maken. Kikker is er ook, wat veel leuke foto’s gaat opleveren. Natuurlijk is er de mogelijkheid om volop te rollebollen in het hooi. Onze horeca-partners verzorgen dit jaar een groot horeca paviljoen met ruim assortiment van heerlijke hapjes en drankjes. Kortom: ons motto voor de Leidse Hooidagen doen – ervaren – genieten komt volledig tot zijn recht.

De Leidse Hooidagen zijn 29 en 30 augustus van 10.00 tot 16.00 uur. De toegangsprijs is €2 per persoon (vanaf 4 jaar). Bezoekers kunnen alleen op de fiets of lopend naar het evenement komen. Parkeren van auto’s bij het evenement is niet mogelijk, wel is er een advies beschikbaar voor parkeren in de omgeving. Meer informatie is te vinden op www.leidsehooidagen.nl.

Comments

comments

DELEN