Duurzaamheidswethouder van de gemeente Leiden Paul Dirkse heeft vandaag samen met de directeur van de Stichting het Zuid-Hollands Landschap Michiel Houtzagers de nieuwe ‘bijenstal’ geopend in de Oostvlietpolder op de oostflank van de stad Leiden. De nieuwe bijenstal is een voorziening voor bedreigde bijenvolken en biedt onderdak aan de bijen van De Bijkerij.  Symbolisch kreeg Het Zuid-Hollands Landschap vandaag uit handen van wethouder Dirkse de sleutels van de bijenstal overgedragen. “Samen met onze vrijwilligers en De Bijkerij zullen wij goed voor dit gebied en de bijenstal zorgen”, verzekerde Michiel Houtzagers van Het Zuid-Hollands Landschap.

“Juist in een tijd dat we ons grote zorgen maken over de terugloop van de insectenstand in het algemeen, en die van bijen in het bijzonder, telt ieder project mee,” zo verklaart Michiel Houtzagers van het Zuid-Hollands Landschap het belang van dit project. “De realisatie van de bijenstal is voor Het Zuid-Hollands Landschap een fantastisch voorbeeld van samen verantwoording nemen voor het schaarse groen in dit drukke deel van de Randstad.

Samenwerking
Het ROC bouwde de stal, onder supervisie van een student van de TU Delft. Het hout dat gebruikt werd voor de bijenstal komt van Landgoed Beresteijn in Voorschoten, dat Het Zuid-Hollands Landschap beheert in opdracht van Amvest, dat de bomen gratis ter beschikking stelde.” Natuur dichtbij de stad om te beleven, voor zowel de gemeente Leiden als Het Zuid-Hollands Landschap van enorme waarde. En inderdaad: zo vanaf de Vlietweg kunnen omwonenden de natuur van de Oostvlietpolder inwandelen en in ’t Vogelhof genieten van weidevogels en in ’t Bijenhof nu dus kennismaken met de wereld van de bij.

Stichting Bijkerij
Partner bij de realisatie en onderhoud van de fraaie bijenstal is Stichting de Bijkerij. De bevlogen vrijwillige imkers van de Bijkerij zullen samen met vrijwilligers van het Zuid-Hollands Landschap de bijenvolkeren, hun onderkomen en het natuurgebied eromheen gaan onderhouden. Wie belangstelling heeft voor honing uit de bijenstal, kan die via de Bijkerij ook echt kopen. Ook bijenwas en jam van fruit uit de volkstuintjes is via de Bijkerij te koop.

Leidse Oostvlietpolder
Ga vooral ook eens kijken bij ’t Bijenhof. In de Leidse Oostvlietpolder kun je fietsen, wandelen en genieten van de natuur en het agrarisch land. In de nazomer kun je appels plukken, het hele jaar vogels kijken. Maar let op: in het broedseizoen is een deel afgesloten als vogelrustgebied. In de winter zijn de bijen niet actief en houden ze een winterslaap. Entree: Vlietweg 68a, Leiden.

Comments

comments

DELEN