In de gemeente Katwijk is voor bijna 20.000 euro aan vuurwerkschade ontstaan deze jaarwisseling. Vorig jaar was dat nog bijna 25.000 euro. De dalende trend zet door, aldus de gemeente in een persbericht.

Dit jaar zijn in totaal 27 verkeersborden, 23 afvalbakken en 14 speeltoestellen vernield door vuurwerk. Hiermee is het aantal kapotte materialen afgenomen. Vorig jaar zijn 57 verkeersborden, 22 afvalbakken en 23 speeltoestellen kapot gemaakt. Voor een deel van de vernielde afvalbakken (in Valkenburg) is overigens een duidelijke looproute te herkennen. De politie probeert de daders hiervan nog te achterhalen.

Straatkolken
De schade aan straatkolken was volgens de gemeente in voorgaande jaren enorm. Deze schade wordt niet meegenomen in het totaalbedrag, omdat veel kapotte kolken pas later in het jaar worden opgemerkt.

Dit komt doordat schade niet direct zichtbaar is. Vaak wordt dit pas duidelijk na een grote regenbui. De schade aan straatkolken van de jaarwisseling 2015-2016 is uiteindelijk opgelopen tot 37.565 euro. Dit is nagenoeg gelijk met de schade aan kolken van jaarwisseling 2014-2015. De schade aan kolken van deze jaarwisseling wordt pas volgend jaar in beeld gebracht.

Houd de boel heel! Dat doen wij ook.
Sinds een aantal jaar communiceert de gemeente actief over vuurwerkvandalisme met de slogan “Houd de boel heel! Dat doen wij ook”.

Wethouder Knape: “De jaarwisseling is een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Hier hoort geen vandalisme bij. Het is goed te zien dat er een duidelijke daling van het aantal vernielingen te zien is, maar elke schade blijft er één te veel. Zeker het aantal vernielde straatkolken blijkt elk jaar enorm. Laten we de dalende trend de komende jaren voortzetten en de jaarwisseling feestelijk laten verlopen. Zonder het vernielen van andermans spullen.”

Comments

comments

DELEN