KATWIJK – In de boezem bij gemaal Katwijk is een paling van 106 centimeter lang gevangen. Onderzoekers van Wageningen Marine Research hebben in de afgelopen zeventien jaar niet eerder een paling van een dergelijke lengte gezien. Daarnaast is de paling van een soort die momenteel ernstig wordt bedreigd.

In het kader van een onderzoek zijn afgelopen twee weken bij gemaal Katwijk 20 volwassen palingen (schieralen) door een beroepsvisser gevangen. Onderzoekers van Wageningen Marine Research (WER) hebben de vissen gemerkt, van een zendertje voorzien en weer vrijgelaten. Hierbij is de lange paling aangetroffen. In de afgelopen zeventien jaar dat door WER-onderzoekers gekeken is naar het gedrag van palingen, en na het tellen van duizenden alen, is niet eerder een paling van een dergelijke lengte gezien.

Onderzoek naar gedrag en route van de paling
Zoals ieder najaar trekken momenteel honderdduizenden volwassen palingen vanuit de polders naar de Noordzee. Hun eindbestemming is de Sargassozee bij Florida waar ze zich voortplanten. Om de paling te helpen bij het bereiken van de Noordzee, zijn afgelopen jaren meerdere vismigratievoorzieningen aangelegd, zoals vispassages bij grote gemalen.

Door het volgen van de gezenderde palingen bij Katwijk, wordt kennis opgedaan over hun gedrag en route op weg en nabij uittreklocaties tussen polder en zee. Zoekgedrag of terugzwemmen zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat aangelegde vispassages niet effectief genoeg zijn. Ook bij de Rijnlandse boezemgemalen Spaarndam en Halfweg zijn palingen, onder algehele verdoving, gemerkt en onderhuids voorzien van een zendertje. De resultaten van het onderzoek en eventuele adviezen over de noodzaak om het beheer van migratievoorzieningen te verbeteren worden vanaf 2018 verwacht.

Gezamenlijk onderzoek
Het merken en zenderen van palingen maakt onderdeel uit van een onderzoek naar de uit- en intrek van trek- en zoetwatervissen bij belangrijke waterkunstwerken, zoals grote gemalen. Het is een gezamenlijk onderzoek in het kader het project Ecologische Verbindingszone Noordzeekanaal (EVZ NZK) waarin meerdere partijen samenwerken. Het levert belangrijke kennis op in het kader van beheer en optimalisatie van vismigratievoorzieningen en of er nog knelpunten zijn die we moeten aanpakken.

In het project Ecologische Verbindingszone Noordzeekanaal (EVZ NZK) werken meerdere partijen samen: Rijkswaterstaat, hoogheemraadschappen van Rijnland en Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, provincie Noord-Holland, Sportvisserij MidWest Nederland, gemeente Amsterdam en havenbedrijf Amsterdam.

Comments

comments

DELEN