KATWIJK – Een ‘bloeiende’ Bollenstreek, die het hele jaar door boeit, levert een bijdrage aan landschap, recreatie, natuur en economie van onze streek. Met deze gedachte hebben de gemeenten van de Duin- en Bollenstreek bijna een jaar geleden het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek aangeboden aan de provincie Zuid-Holland.

De provincie Zuid-Holland heeft subsidie voor de uitvoering beschikbaar gesteld. De gemeenten moeten samen bepalen waaraan ze de subsidie gaan besteden. Hoe ze dit willen gaan doen en welke onderdelen van het Gebiedsprogramma prioriteit krijgen, hebben de gemeenten vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst.

Op 4 mei 2017 tekenen wethouders Jeroen Verheijen (Hillegom), Jacco Knape (Katwijk), Evert Jan Nieuwenhuis (Lisse), Marie-José Fles (Noordwijk), Martijn Bilars (Noordwijkerhout) en Kees van Velzen (Teylingen) de Samenwerkingsovereenkomst om zo de officiële start van de uitvoering van het Gebiedsprogramma in te luiden.

Parels van de Duin- en Bollenstreek
De gemeenten geven vijf parels prioriteit om verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken: Landgoederen Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht, de Trekvaart Leiden-Haarlem en Strand en Duinen. Daarnaast krijgen de verbindingen tussen de parels aandacht.

Wandelen, fietsen en varen moet nog aantrekkelijker worden. Bloemen moeten het hele jaar zichtbaar worden in de Duin- en Bollenstreek bijvoorbeeld door aandacht voor ecologisch bermbeheer en het aanplanten van bollenmengsels. Dit is niet alleen mooi voor de recreanten en inwoners, maar ook goed voor bijen en vlinders. De entrees naar de Duin- en Bollenstreek krijgen een herkenbare en fraaie uitstraling.

Nationaal Park Hollandse Duinen
Sinds najaar 2016 mag de Duin- en Bollenstreek zich verheugen over het feit dat ze onderdeel uitmaakt van het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen. De gemeenten houden bij de uitvoering van het Gebiedsprogramma steeds de relatie met de hele Hollandse Duinen (tot Hoek van Holland) in het oog.

Voortgang in 2017
Al voordat de samenwerking is beklonken, zijn de gemeenten gestart met de uitvoering van een aantal projecten. Dit jaar volgt de nadere uitwerking van de verschillende parels en hun onderlinge verbindingen.

Comments

comments

DELEN