De Bomschuit KW88 blijft buiten liggen op het Vuurbaakplein. Mede naar aanleiding van de reacties van inwoners van Katwijk op de vraag wat te doen met de schuit die in slechte staat verkeert, heeft de gemeente besloten de garnalenvisser te restaureren en vanaf 2017 weer in de zomermaanden langs de Boulevard te leggen.

Het 103 jaar oude schip wordt ieder jaar vervoerd van en naar het Vuurbaakplein. Hoewel in de wintermaanden altijd onderhoud wordt gepleegd is de conditie van het schip niet goed. In de afgelopen jaren is inmiddels ieder onderdeel vervangen, maar groot onderhoud is nodig. De gemeente wil de schuit behouden en vroeg daarom aan de inwoners of zij ideeën hadden wat te doen met het schip.

Er zijn veel ideeën bij de gemeente binnen gekomen. Grofweg waren er twee opties: binnen of buiten. Binnen bijvoorbeeld in de Redschuur of het Katwijks Museum, buiten op een opvallende plek. Ongeveer net zoveel reacties pleitten voor binnen als voor buiten. Vanuit toeristisch en daarmee economisch oogpunt heeft het buiten tentoonstellen van het schip de voorkeur. Daarnaast moest nog een financiële afweging gemaakt worden.

Alles afwegende heeft de gemeente nu besloten 2016 te gebruiken om de Bomschuit te restaureren en vanaf 2017 (dus 1 jaar niet) weer in de zomermaanden als een toeristische trekpleister, maar ook als icoon voor de Katwijkers op het Vuurbaakplein te leggen. Er is nagedacht om tijdens de restauratie een extra bescherming aan te brengen in de vorm van een speciale coating. De ervaringen hiermee zijn echter nog onvoldoende en daarom wordt er nu ‘gewoon’ gerestaureerd en onderhouden. In de toekomst blijft een coating een mogelijkheid.