SASSENHEIM – Zaterdag is in Sassenheim de finale van de regionale vaardigheidstoetsen van Brandweer Hollands Midden gespeeld. Negen ploegen hadden zich gekwalificeerd voor de finale. Brandweer Rijnsburg is zesde geworden.

Alle ploegen kregen zaterdag een uitdagend scenario met een combinatie van brand, technische hulpverlening en een ontruiming van een kerkgebouw. De bevelvoerders zijn overladen met indrukken en informatie en de verkenners hadden de taak om het werk goed uit te voeren en steeds terug te koppelen. De ploeg uit Nieuwveen werd de winnaar.

Het scenario
Er is een gebouwbrand en de brandweer is gealarmeerd. Aanrijdend krijgt de ploeg te horen dat het de Julianakerk betreft. Ook krijgen ze door dat er in de buurt van de kerk een achtervolging door de politie plaatsvindt. Bij aankomst bij de incidentlocatie blijkt dat er op het parkeerterrein van de kerk een auto tegen een bouwcontainer is gecrashed. De bestuurder die is aangehouden door de politie blijkt een jonge brandweervrijwilliger die op eigen gelegenheid naar de incidentlocatie is gereden. Tussen de bouwcontainer en de auto is een hovenier bekneld geraakt met zijn arm. De man moet dus bevrijd worden.

Dan verschijnt de sleutelhouder van de kerk om te vertellen dat er brand is aan de achterzijde van de kerk. Het blijkt dat een loodgieter in de cv-ruimte per ongeluk een gasleiding heeft doorgeslepen, met brand tot gevolg. De brand slaat door naar een plat dak, waar een tweede loodgieter de brand probeert te blussen. Na het blussen van de brand en de doorslag komt de ploeg in de kerkzaal terecht. In de kerkzaal staat nog een dameskoor te zingen en moeten snel geëvacueerd worden.

Dan roept er een orgelstemmer op het orgelplateau van vier meter hoogte om hulp. Hij geeft aan dat er rook en een doorslag vanuit de trap (zijn enige toegangs- en vluchtweg) zichtbaar is. Een ladder moet uitkomst bieden. Een derde loodgieter moet uiteindelijk ook nog gered worden. Zodra ook dit laatste slachtoffer is overgedragen aan de ambulance kan er dan eindelijk worden ingepakt. Na elke ronde had een jury de taak om alle beoordelingen te verwerken en om te zetten in een eindstand.

Comments

comments

DELEN