Binnenkort opent aan het Noordeinde Brownies & DownieS; een lunchroom waar mensen met een beperking kunnen werken en leren, en zo volledig kunnen meedraaien in de samenleving.

In Nederland zijn al verschillende vestigingen van de keten Brownies & DownieS, in onder andere Alkmaar, Zwolle, Den Haag en Amsterdam. En binnenkort opent de 23-jarige onderneemster Marlize van Duijn dus ook een vestiging in Katwijk.

Maatschappelijk en sociaal ondernemen
ChristenUnie staat volledig achter het initiatief en heeft zich ook sterk gemaakt voor de komst van de bijzondere lunchroom. “Een aantal jaar terug hebben we aandacht voor maatschappelijk en sociaal ondernemen”, zegt CU-raadslid Geesje Haasnoot in RTV Magazine op de radio. “We hebben daarbij het voorbeeld genoemd van Brownies & DownieS. Marlize heeft dat toen opgepakt. Daarnaast heeft het bij de gemeente de uitwerking gehad dat zij in het economisch beleid stimulerend tegenover sociale ondernemeingen staat. Dus we hopen dat er veel meer van dit soort initiatieven komen in Katwijk.”

Klaargestoomd voor de maatschappij

Marlize beaamt dat het verhaal van de CU haar destijds op het spoor zette. “Ik studeerde toen nog en bedacht me hoe gaaf het zou zijn om dat in Katwijk te beginnen. Ik ben anderhalf jaar bezig geweest met het zoeken naar een geschikte plek in Katwijk. Dat is nu gelukt.” Bij Brownies & DownieS werken jongeren met een beperking. Dat kan van alles zijn: het syndroom van Down, ADHD, niet aangeboren hersenletsel. Zij krijgen binnen Brownies & DownieS een leer/werkplek aangeboden, waardoor ze worden klaargestoomd voor een plek in de maatschappij. Hoewel de lunchroom een sociale onderneming is, is het niet de bedoeling dat de zaak subsidie of andersoortige ondersteuning voor krijgt. “Nee”, zegt Marlize in RTV Magazine, “Je moet je geld verdienen met de winst die je haalt uit de verkoop van je broodjes en drankjes. Brownies & DownieS kan wel als dagbestedingslocatie worden gebruikt. Dan ontvang je dus wel een stukje PGB, maar het is ook een stage of snuffelstage voor leerlingen die op voortgezet speciaal onderwijs zitten en voor een snuffelstage komen. Daar ontvang je geen geld voor.”

Iets meer tijd
“Er zijn verschillende vormen van sociaal ondernemen. En dit is een hele mooie vorm”, zegt Geesje van de ChristenUnie. “Wij vinden het heel belangrijk dat iedereen kan meedoen op een volwaardige manier in de samenleving. In deze vorm wordt er goed gekeken naar de talenten van mensen, en niet naar hun beperking.” Brownies & DownieS wordt een horecazaak, maar wel met speciale medewerkers. Met welke verwachting mag de klant binnenkomen? “Je kunt dezelfde culinaire hoogstandjes verwachten die je bij een andere broodjeszaak krijgt”, zegt Marlize. “Maar niet binnen tien minuten. Er gaat net iets meer tijd overheen, want de jongeren hebben gewoon iets meer tijd nodig. Maar dat weet je wanneer je binnenkomt.”

Foto: Wikipedia