Op zaterdag 10 juni is het de landelijke Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn nog langs de gehele Nederlandse kust te vinden, maar zijn beperkt toegankelijk.
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven zijn daarvan nog altijd de stille getuigen.
De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Bunkers die normaal gesloten zijn kunnen op zaterdag 10 juni bezocht worden. Zie voor het programma www.bunkerdag.nl

 Ook Katwijk heeft de gevolgen ondervonden van de Atlantikwall. In het Katwijks museum is die dag een fotopresentatie ingericht m.b.t. de bouw van de Atlantikwall, hetgeen inhield dat de Boulevard voor een groot gedeelte afgebroken moest worden. De foto’s laten de kaalslag zien, de Oude Kerk stond nog overeind, mede dankzij vertragingstactieken m.b.t. de papierwinkel, de Vuurbaak en villa Allegonda werden ook gespaard.
Er worden doorlopend films getoond en in de middag zijn er presentaties over de Engelandvaarders, met een expositie van een kano met bijbehoren die daadwerkelijk is gebruikt.

Zie voor het gehele programma de website van het Katwijks Museum www.katwijksmuseum.nl

Bron foto: Wikipedia

Comments

comments

DELEN