Enkele weken geleden introduceerde de Regionale Ambulance Voorziening ‘Burgerhulp’. Met dit initiatief kunnen burgers het slachtoffer helpen totdat de ambulance ter plaatse is. En dat kan levens redden.

Per week krijgen ongeveer 300 Nederlanders een hartstilstand en zo’n 35 mensen per week sterven aan hartfalen. Tijd is een uiterst belangrijke factor; elke seconde telt. Niet alleen om de overlevingskans te vergroten, maar ook vooral om de kwaliteit van leven na een reanimatie te verbeteren. Elke minuut neemt de overlevingskans ongeveer met 10% af. Voorbij de zes minuten zakt de overlevingskans naar minimaal. Om het systeem ‘Burgerhulp’ optimaal te laten functioneren zijn veel vrijwilligers nodig. Eind maart werd het systeem ‘Burgerhulp’ voor de regio Hollands Midden uitgerold door de RAV. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, Pieter Haasbeek, manager Ambulancevoorziening Hollands Midden en Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, trapten de campagne af. Ze deden dit door de poster te onthullen die de Nederlandse burger vraagt: ‘helpt u ons de eerste zes minuten?’

Pieter Haasbeek was maandag in RTV Magazine te gast om de campagne toe te lichten. “Dit is een hele belangrijke campagne voor ons”, zegt hij. “Het gaat vooral om die eerste zes minuten waarin wij hulp nodig hebben van de burger. Een ambulancedienst kan veel, maar we merken dat we een klein stukje nog missen. En dat is echt die burger. Landelijk gezien zijn we binnen 15 minuten ter plaatse en dat halen we ook in 95 van de gevallen. Maar bij een reanimatie is dat natuurlijk veel te laat en moet er binnen zes minuten gebeuren. In tweederde van de gevallen zijn we niet binnen die tijd ter plaatse.” Pure noodzaak dus, maar de oproep aan de burger om mee te helpen wanneer zich een hartstilstand voordoet, is toch niet voor iedereen. “We zoeken burgers en professionals die al kunnen reanimeren, en particulieren en bedrijven die een AED (defibrillator, red.) in huis hebben. En we roepen burgers op die nog geen EHBO-diploma hebben, om in ieder geval een cursus te gaan volgen en zich later bij ons aan te melden.”

Wanneer je je EHBO-diploma hebt, is de volgende stap vrij eenvoudig. “Je kunt je aanmelden via de website www.ravhm.nl , waar je een digitaal formulier kunt invullen. En de volgende dag ben je eigenlijk al inzetbaar.” De oproepen vinden plaats via –hoe kan het ook anders- je mobieltje. “Je krijgt de vraag: ben je beschikbaar om nu te gaan helpen? En je geeft door dat dat kan, dan krijg je een plattegrond met de plek waar je heen moet. Wanneer er meer dan acht mensen beschikbaar zijn, is dat genoeg en laten we je weten dat je dit keer niet hoeft te komen.” Een paar van die acht burgerhulpverleners gaan naar het slachtoffer toe. Wanneer er meerdere burgerhelpers zijn, gaan een paar anderen de dichtstbijzijnde AED ophalen. “Burgerhulp gaat echt over leven of dood”, benadrukt Haasbeek. “Ik denk dat je er als burger trots op mag zijn wanneer je iemand gered hebt.”