Wat deden de Romeinen hier? Hoe kwam Spinoza in Rijnsburg? Is de paardenmarkt van Valkenburg de oudste paardenmarkt van Nederland? Hoe zat het met de kunstenaarskolonie in Katwijk? Wat was het Heerenschool? De Tweede Wereldoorlog, wat heeft die hier teweeg gebracht? De Canon van Katwijk geeft op deze en andere vragen een antwoord.

Drieendertig vensters gegroepeerd in 8 tijdvakken geven informatie over de geschiedenis van het gebied van de vroegere gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Het biedt iedere geïnteresseerde de mogelijkheid om zich op snelle wijze een beeld te vormen van datgene wat in het verleden mede bepalend is geweest voor de vormgeving van het heden in dit gebied.

De Canon van Katwijk is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de erfgoedverenigingen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg; het initiatief was van het weekblad De Katwijksche Post. In totaal 16 schrijvers hebben aan de canon gewerkt, allen op vrijwillige basis.

De canon is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van dit gebied, maar in het bijzonder voor de inwoners van de gemeente zelf. Ook het onderwijs kan in de canon informatie en aanknopingspunten vinden; voor deze groep zal overigens nog lesmateriaal worden ontwikkeld. De canon verschijnt ook nog in boekvorm.

Website Canon van Katwijk

Comments

comments

DELEN