“Afvinkcultuur mag niet belangrijker worden dan gezond verstand”
Veel organisaties ondervinden hinder van toenemende regelgeving. Strengere eisen maken het bijvoorbeeld steeds moeilijker om genoeg vrijwilligers te werven. Regelmatig worden organisaties kort voor een evenement nog door de overheid geconfronteerd met extra eisen, zoals nieuwe vergunningen of professionele verkeersregelaars. Dat werd afgelopen maandagavond 12 februari duidelijk tijdens het Vrijwilligerscafé dat het CDA Katwijk organiseerde in samenwerking met de CDA-afdelingen in de Bollenstreek. In Huys te Britten werden onder leiding van Adger van Helden (lijsttrekker CDA Katwijk) een aantal korte ‘pitches’ gehouden door diverse vrijwilligersorganisaties uit de regio. “Al die extra eisen komen vaak te laat om nog extra sponsoren aan te trekken om dit te financieren”, onderstreepte Frank Melotte (gezamenlijke kerken Lisse) het probleem.
Gratis Verklaring Omtrent Gedrag
Gastspreker Jaap Boot deelde vervolgens geanimeerd zijn ervaringen als voorzitter van Scouting Nederland met gasten en genodigden. Ook hij loopt weleens op tegen onnodig papierwerk: “Maar regels vervangen nooit verantwoordelijkheid.” Chris van Dam, CDA Kamerlid en woordvoerder Justitie en Veiligheid, viel hem in zijn reactie op de inleidingen bij: “Een ‘afvinkcultuur’ mag niet belangrijker worden dan het gezond verstand en een cultuur van verantwoordelijkheid.” Ten opzichte van het vorige regeerakkoord, zo liet hij ook weten, is er nu veel meer aandacht voor vrijwilligers. “Zo is er bijvoorbeeld een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor vrijwilligers die werken met mensen onder afhankelijkheidssituaties, zoals kinderen. Ook willen we vrijwilligerswerk voor mensen met een uitkering gemakkelijker maken.” Beiden waren het erover eens dat ondersteuning vanuit de gemeente beter kan. Boot: “Gemeenten zouden eigenlijk standaard een accountmanager aan moeten stellen waar je iets aan hebt, die de gemeente kent en je niet maar eindeloos doorverwijst.”
Verkeersregelaar als tegenprestatie bijstand
Het CDA Katwijk blijft zich ook de komende jaren inspannen voor vrijwilligers in onze gemeente. “Het CDA wil dat de gemeente nog meer ruimte en vertrouwen geeft aan organisaties, en regelmatig haar waardering uitspreekt voor vrijwillige inzet,” stelt CDA-lijsttrekker Adger van Helden. Eén van de voorstellen uit het CDA-verkiezingsprogramma is om de bestaande ‘pool’ van vrijwillige verkeersregelaars aan te vullen met mensen die vanuit de bijstand een tegenprestatie moeten leveren.

Comments

comments

DELEN