De gemeente Katwijk gaat een proef doen met het adopteren van een rotonde in de Westerbaan door een bedrijf. Dat zegde wethouder Knape toe op voorstel van de CDA-fractie. CDA-raadslid Lisette van der Maden kwam met dit idee bij de bespreking van de maatregelen om Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg merkbaar groener te maken. In de gemeenteraad was brede steun voor het voorstel.

Klein reclamebordje
Bij adoptie van een rotonde is een bedrijf verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van het groen in het midden van de rotonde. Als tegenprestatie mag het bedrijf beperkt reclame voeren op de rotonde.  Lisette van der Maden: “In veel andere gemeenten is dit al een succes en levert het mooie rotondes op die de gemeente geen geld meer kosten. Katwijk hoeft het wiel dus niet opnieuw uit te vinden.”
Maatschappelijk betrokkenheid ondernemer
Zorgen werden uitgesproken dat de rotonde geen groot reclamebord moet worden. Van der Maden lichtte toe dat daarover in veel andere gemeenten goede ervaringen zijn opgedaan en dat je precies kunt afspreken wat voor reclame er mogelijk is. “Bijvoorbeeld in Wassenaar staan kleine bordjes bij iedere zijtak. Dat is niet te veel aanwezig maar voor een bedrijf wel een manier om maatschappelijk betrokken te zijn en een mooi visitekaartje af te geven,” aldus het CDA-raadslid.

De rotondes in de Westerbaan zullen volgend jaar beplant worden en zijn daardoor, wat de CDA-fractie betreft, een uitgelezen kans voor een pilot met adoptie van een rotonde. “Als deze proef een succes blijkt kunnen we dit op meer rotondes gaan toepassen,” blikt Van der Maden vast vooruit.

(foto: Wim Imthorn/CDA)