KATWIJK – De CDA-fractie is blij dat de Gemeente de entree naar het mausoleum van de graven van Holland opnieuw gaat inrichten.

Nu ligt dat nog enigszins verscholen achter de Rijnsburgse Laurentiuskerk en is het nauwelijks te vinden voor de geïnteresseerde bezoeker. “Het heeft even op zich laten” aldus raadslid Jeroen Ravensbergen, “maar we zijn tevreden dat de Gemeente met het Genootschap Oud Rijnsburg een prachtige ontwerp heeft gemaakt voor deze belangrijke historische plek, en dat dat nu uitgevoerd gaat worden”. Vanavond* zal de gemeenteraad besluiten over de opknapbeurt.

Na renovatie goed schoon houden
Met de renovatie, de betere toegang en de aandacht voor de geschiedenis krijgt het mausoleum opnieuw het respect dat het verdient. Zo nodigt de openheid van het gebied niet langer uit tot onbekommerd rondhangen en wordt verloedering voorkomen. Om de noodzaak daarvan te onderstrepen pleit het CDA Katwijk ervoor dat onderhoud van de openbare ruimte daar frequent plaats vindt. Zo kan Rijnsburg oprecht trots zijn en blijven op het mausoleum van de graven van Holland.

Historische waarde
Het ontwerp, bestaande uit een aantal groen getinte bogen, nodigt de bezoeker als het ware uit het gebied in te lopen en op zoek te gaan naar het mausoleum. Gaandeweg krijgt de bezoeker meer informatie over de geschiedenis van de graven van Holland en het mausoleum. Rijnsburg is in die vaderlandse geschiedenis een belangrijke plaats. De bezittingen en de macht van de Rijnsburgse abdij strekten zich uit tot ver in Holland en Zeeland. En in hoeverre de graven van Holland daadwerkelijk begraven liggen in Rijnsburg, is dan misschien wel onderwerp van discussie, maar doet aan de historische waarde van de plek rond het mausoleum niets af. Wat het CDA Katwijk betreft is het ook niet aan de gemeente om daar verder onderzoek naar te doen.

Comments

comments

DELEN