Het is sinds kort mogelijk om de elektrische of hybride auto op te laden met stroom vanuit huis. Dit wordt ook wel de verlengde huisaansluiting genoemd. Hierbij kan de e-rijder gebruik maken van de eigen goedkopere stroom in plaats van bij de duurdere openbare oplaadpaal.

Op aandringen van de gemeenteraad doet Katwijk nu mee aan de landelijke ‘pilot verlengde private aansluiting’. CDA-raadslid Adger van Helden is blij dat dit nu toch mogelijk is in Katwijk: “De verlengde huisaansluiting is een goede manier om elektrisch rijden te stimuleren en past goed in de duurzame ambities van de gemeente.”

Afgelopen week sprak de CDA-fractie met de familie Pool bij wie als eerste een verlengde huisaansluiting is aangelegd. De vrees voor verrommeling van de openbare ruimte blijkt ongegrond. Bij de familie Pool is een oplaadpaal geplaatst die nauwelijks opvalt in het straatbeeld. “Zij waren dan ook zeer te spreken over de medewerking van de gemeente en het eindresultaat,” vertelt Van Helden. “De eerste indruk van deze huisaansluiting bevestigt dan ook wat wij al verwachten; een goede aanvulling op het bestaande netwerk van openbare oplaadpalen.” Inmiddels zijn, tot tevredenheid van de CDA-fractie, bij de gemeente Katwijk meer aanvragen gedaan voor een verlengde huisaansluiting.

Het CDA verwacht dat deze extra oplaadmogelijkheid een stimulans zal zijn voor een duurzamer Katwijk. Meer informatie over de verlengde huisaansluiting in Katwijk is te vinden op de website van de gemeente.