Sportaccommodaties verbruiken veel energie. De energierekening is daarmee een stevige kostenpost. Zowel eigenaren als sportverenigingen profiteren van duurzame sportaccommodaties. De afgelopen jaren zijn er door heel het land dan ook steeds meer initiatieven gestart om sportaccommodaties te verduurzamen.

Lagere energierekening en goed voor milieu
De CDA-fractie ziet graag dat er in de gemeente Katwijk werk wordt gemaakt van investeringen in zonnepanelen en in andere duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen. “Katwijk heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en daarom vinden wij het logisch dat de gemeente met sportverenigingen samenwerkt om energiebesparende initiatieven te realiseren”, vindt CDA-raadslid Irene van der Plas. “Niet alleen goed voor het milieu, maar het biedt ook een ander aantrekkelijk voordeel: op termijn zijn de clubs namelijk veel minder geld kwijt aan energiekosten.”

Zonnepanelen en ledverlichting
Van der Plas heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over hoe de gemeente sportclubs kan informeren en helpen bij het besparen op energie. “Er zijn praktijkvoorbeelden in het land waarbij daken van clubgebouwen en tribunes zijn voorzien van zonnepanelen. Of waarbij is overgestapt op ledverlichting voor speelvelden, parkeerplaatsen en clubgebouw. Wat kan de gemeente in Katwijk doen om deze energietransitie bij de sportclubs te stimuleren?”

Het rijk steekt veel geld in duurzaamheidsmaatregelen bij sportclubs. De CDA-politica wil van de gemeente weten of er een aanvraag kan worden gedaan voor de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties (EDS) en welke andere mogelijkheden voor subsidie kunnen worden aangeboord.

Bewustwording
Door het inzichtelijk maken van het energieverbruik met een energiescan en een energieadvies kan er een bewustwordingsproces bij sportclubs worden opgestart. Met goede informatie en ondersteuning met eventueel beschikbare subsidie kunnen sportclubs in Katwijk echt werk gaan maken van energiebesparing en energieneutraal worden. “Er is veel te winnen én veel te doen. Het is tijd dat de gemeente en de sportverenigingen samen aan de slag gaan om structureel de energiekosten te verlagen”, aldus Irene van der Plas. “Dat is goed voor iedereen.”

Comments

comments

DELEN