De gemeenteraad sprak afgelopen donderdag met een aantal ondernemers uit onze gemeente met een grootwinkelbedrijf die pleitten voor zondagsopenstelling rond de feestdagen. De ChristenUnie is tegen zondagsopenstelling, ook incidenteel, en verdedigt de zondag als een collectief rustpunt in de week voor de gehele samenleving.

ChristenUnie raadslid Geesje Haasnoot-de Mooij: “Er zijn maatschappelijke waarden in het geding die niet direct economisch gewaardeerd kunnen worden. Een gezamenlijke rustdag is een sociale weldaad voor iedereen. Wij herkennen hierin de orde die God in de schepping heeft gelegd. Het geeft ons tijd voor elkaar, voor het gezin, kerkgang en ontspanning en is het waard verdedigd te worden”.

Naast de maatschappelijke waarden die hier in het geding zijn is de ChristenUnie van mening dat de koopzondag ook vanuit economisch perspectief juist onverstandig is. Invoering van de koopzondag leidt meestal tot een voordeel voor grootwinkelbedrijven en een nadeel voor kleine bedrijven. De (kleine)ondernemer in Katwijk werkt al zes dagen per week. Die kan niet opboksen tegen grote ketens. De zondagsopenstelling kan daarom voor de middenstand in Katwijk funest zijn.

De ChristenUnie vindt de gezondheid van onze lokale economie belangrijker dan de mogelijkheid voor de burger om ook op zondag te winkelen. De gedachte ‘ik bepaal zelf wel wanneer ik koop’ betekent in onze maatschappij ook ‘ik bepaal wanneer iemand voor mij klaar moet staan’. De vrijheid van de consument om op zondag aankopen te kunnen doen botst met de vrijheid van werknemers en ondernemers om een collectieve rustdag te beleven, stelt Haasnoot. “Daarom is het in ieders belang de zondag op waarde te schatten.”

Bron foto: http://www.christenuniekatwijk.nl/

Comments

comments

DELEN