Het gaat dan toch gebeuren. Binnenkort vindt de eigendomsoverdracht plaats van Tripodia naar de Baptistengemeente. Het ooit als gemeenschapshuis (mét bibliotheek mét voldoende zalen) aangewezen zalencentrum wordt een kerk. Weliswaar mogen sommige organisaties nog steeds ruimte huren, maar het is afwachten of dat inderdaad op grote schaal gaat gebeuren. Sommige organisaties zijn, terecht, heel zuinig op hun neutrale status en willen dat zo houden. Als je ruimte bij een kerk huurt, zal dat voor een organisatie op christelijke grondslag niet zoveel uitmaken maar voor een niet-gebonden organisatie maakt het wel degelijk uit. De activiteiten van Rock4Life in Tripodia zijn bijvoorbeeld noodgedwongen gestopt vanwege (logische) bezwaren van de Baptisten. Daarmee is andermaal de noodzaak van een neutraal (pop)podium aangetoond.

Met deze verkoop is tevens voor de wijkvereniging Hoornes-Rijnsoever de kans op nieuwe huisvesting op een redelijke termijn verkeken. Deze wijkvereniging wacht al vijftig jaar op behoorlijke huisvesting. Tripodia, in gerenoveerde vorm, zou een prima plek zijn geweest voor deze wijkvereniging, mét behoud van baromzet. Als motivatie voor de onbegrijpelijke ‘move’ van dit college om Tripodia van de hand te doen, wordt gewapperd met de uitkomst van een behoeftenonderzoek in de wijk. Op basis van een ongeloofwaardig lage respons werd de dubieuze conclusie getrokken dat in de wijk geen behoefte zou zijn aan een gemeenschapshuis. Niets is minder waar.

Het is jammer dat er geen behoeftenonderzoek is uitgevoerd onder organisaties die nog op zoek zijn naar een onderkomen. Alleen al daarom had men beter Tripodia in de achterzak kunnen houden, want met de opbrengst ervan bouw je geen nieuw gemeentelijk vastgoed. Met een uitgekiende renovatie van het gebouw had de gemeente haar accommodatiebeleid een goede dienst kunnen bewijzen. Maar ja, strategisch denken is nog lastig genoeg. Vreemd overigens dat het al een tijdje stil is rondom het pand van de bibliotheek in Katwijk a/d Rijn.

Er is nog een andere vereniging die op zoek is naar een grotere ruimte en dat is de Turks/Marokkaanse vereniging. Tripodia was voor deze vereniging waarschijnlijk ook een oplossing geweest. Voor de Christengemeente Live!, nu nog gevestigd in het oude postkantoor aan het Baljuwplein, was een verhuizing naar Tripodia eveneens een goede optie geweest. Dit had in ieder geval kansen kunnen bieden voor vernieuwing van het Baljuwplein (nee, geen bibliotheek!), zonder dat je een organisatie op straat zet.

De gemeente is overigens volop bezig met gevaarlijk gokken, want verkoop van de panden van de muziekschool aan de Zeeweg en de bibliotheek aan de Schelpendam is makkelijker gezegd dan gedaan, terwijl de opbrengst al wel is ingeboekt. Het einde van het liedje zal wel zijn dat er op een of andere manier een nieuwe gemeentelijke accommodatie moet worden gebouwd. Naast de farce van een bibliotheek in het centrum als oplossing voor een niet-bestaand probleem ben je niet alleen nóg duurder uit maar wordt er tevens voor leegstand gebouwd. En dan nóg is er geen garantie dat alle verenigingen die (betere) huisvesting wensen, bediend kunnen worden. Dit klinkt wel héél erg duur. Een hoorzitting accommodatiebeleid, zou dat iets zijn?

Comments

comments

DELEN