Uit onderzoek is gebleken dat het knap lastig wordt om de muziekschool een plek te geven binnen de nieuw geplande bibliotheek in de Noordzeepassage. Het geluid dat in de slagwerkzaal en de popmuziekzaal zal worden geproduceerd, zal waarschijnlijk luid en duidelijk doorklinken in de woningen boven de Noordzeepassage.

Dat is niet handig want als er ergens een plek moet zijn om muzikaal ‘los te gaan’, dan is het wel in een muziekschool. Men kan niet van leerlingen verlangen om ‘voorzichtig’ om te gaan met een drumstel of om ‘rustigies an’ te doen met een elektrische gitaar. Laat de Muziekschool daarom maar lekker zitten op de huidige locatie aan de Zeeweg.

In een winkelcentrum moet handel centraal staan
Ondanks alle mooie verhalen gun ik hetzelfde voor de hoofdvestiging van de bibliotheek. Er is best iets mooiers te maken van de vestiging aan de Schelpendam. Of huur een verdieping in het bankgebouw bij de jachthaven. Het is niet voor niets dat de geldautomaten al naar beneden zijn verplaatst. In de Noordzeepassage kan ruimte worden gecreëerd voor een echte ‘trekker’ voor het winkelcentrum. Misschien heeft de eigenaar wel hele creatieve ideeën? Ik zie het in ieder geval nog niet gebeuren dat een bibliotheekbezoeker een krant gaat kopen die hij of zij net gratis heeft gelezen. In een winkelcentrum moet de handel centraal staan en kooplust worden aangewakkerd. Geef dus eerst de commercie een kans en creativiteit de ruimte. Mocht dat allemaal mislukken, dan doet dat ook iets met de aankoopprijs van de Noordzeepassage, gok ik zo. Maar misschien zie ik het wel helemaal verkeerd.

Kleinschalige bibliotheek in elke woonkern
Het is veel beter om iedere woonkern van onze gemeente te bedienen met een kleinschalige bibliotheek, zoals al in Rijnsburg en Valkenburg het geval is. In de Hoornes moet dat ook kunnen en in Katwijk aan den Rijn is daar ook wel iets op te verzinnen. Misschien kan in het pand van de voormalige boekhandel aan de Achterweg iets moois worden gerealiseerd. In de Hoornes, waar nogal wat mensen wonen met een andere nationaliteit, kan het in ieder geval geen kwaad om wat taal- en leespromotie te doen. Jammer, want het is toch nog een eindje fietsen vanuit Hoornes-Rijnsoever naar de Badstraat. In meerdere bibliotheekvestigingen in de gemeente zit meer muziek en wordt het belastinggeld beter besteed, denk ik.

Krampachtig prestigeproject
Een zichtbare bibliotheek in een multifunctionele voorziening in iedere kern draagt bij aan de levendigheid in de betreffende kern. Daarbij is de bibliotheekvoorziening veel toegankelijker voor ouderen, toch een belangrijke demografische groep in onze gemeente. Met het samenvoegen van diverse functies versterkt men elkaars kracht. Op zo’n manier creëer je dus een maatschappelijk winkelcentrum waar men, naast bibliotheekbezoek, ook een wijkvereniging of een wijkagent kan bezoeken. Zoiets werkt honderd keer beter dan een krampachtig prestigeproject met tot nu toe alleen maar valse noten op de zang.

Het is nog niet te laat om tot inkeer te komen. Renoveer de Schelpendam-locatie, componeer een plan voor een bibliotheekvoorziening in iedere kern en doe daar samen met andere maatschappelijke partners een ‘dans’. Daar zit veel meer muziek in!

Comments

comments

DELEN

5 REACTIES

    • En je krijgt er ook nog trammelant van. Lokatiediscussie is al gevoerd. Niet nog een keer. Geen goed artikel, Constantijn. Je zaait twijfel.

      • Ja, je kunt ook net zolang vasthouden aan standpunten dat je in een patstelling komt. Krijg je ook trammelant. De bieb in het centrum is daar nu een mooi voorbeeld van.

Comments are closed.