KATWIJK – Degene die weleens de website van het RIVM raadpleegt weet dat onze gemeente Katwijk hoog scoort in de ‘verkeerde’ statistieken als het gaat om de gezondheid van onze inwoners. We scoren angstig hoog als het bijvoorbeeld gaat om gezondheidsproblemen als obesitas, overgewicht, roken en zwaar drinken. De gemiddelde levensverwachting van inwoners in de categorie 65+ in Katwijk blijft achter bij het regionale en landelijke gemiddelde. Zijn op het gemeentehuis de alarmbellen al afgegaan?

Natuurlijk, er is een sportnota met prachtige plaatjes en mooie voornemens. Wat is er van die mooie voornemens tot nu toe eigenlijk terechtgekomen? Wordt de doorsnee inwoner bereikt met deze sportnota? Dat de gemeente Katwijk hoog scoort op de eerdergenoemde verkeerde statistieken is niet nieuw. Een drastische omwenteling heeft echter nog niet plaatsgevonden en dat steekt schril af bij alle mooie woorden en voornemens. Krijgt de lokale belastingbetaler waar voor z’n sportgeld? Het is in ieder geval een denkfout om er vanuit te gaan dat met het storten van een flinke som geld op de rekening van het Welzijnskwartier de gezondheidsproblemen vanzelf worden opgelost. Natuurlijk doet deze organisatie goede dingen maar het gaat erom de lokale sportverenigingen te laten groeien, met leden en vrijwilligers. Een lokale welzijnsorganisatie kan daarbij nuttig zijn maar is geen doel op zich. Wees ook terughoudend met investeren in ‘verbindingsfunctionarissen’ die veel geld kosten en waarvan het rendement in nevelen gehuld is.

Tevens kan het geen kwaad als de afdeling Sportzaken op het gemeentehuis meer tijd en effort investeert in het zoeken naar verbindingen met de buitenwereld. Tot nu toe heeft het zomaar kunnen gebeuren dat een sportevenement als de Halve Marathon van Katwijk kan worden geschrapt. Dit was natuurlijk een foutje maar het gebeurde wel. Een andere misser is dat is verzuimd om de gemeente Katwijk op te geven voor beste sportgemeente van Nederland. Er wordt volop gesport in onze gemeente maar niemand komt op het idee om de gemeente hierop te laten profileren. Klein detail natuurlijk maar wel veelzeggend. Verder heeft het zes jaar geduurd voordat de gemeente Katwijk eindelijk oog en oor heeft voor de plaatselijke Jeu de boulevereniging die ouderen in beweging wil laten komen. Zes jaar!

Het laatste bericht, als klap op de vuurpijl, is dat de gemeente een sporthal wil afbreken…Zijn we nog een beetje bij de sportles, gemeente Katwijk? Het is jammer dat er zoveel kansen voor open doel worden gemist. Je kunt bijvoorbeeld het rendement van de sporthal naast de Opleidingsschool enorm vergroten als buurtverenigingen en particulieren worden uitgenodigd en aangemoedigd om ook gebruik te maken van deze sporthal. Lekker bewegen voor een redelijke prijs, in groepsverband of individueel. We wilden inwoners laten bewegen, toch? Een andere gratis tip: geef een lijstje met sport- en recreatiemogelijkheden mee bij het afgeven van een vergunning voor een straatbarbecue. Leg eens verbindingen met andere beleidsonderwerpen, zoals de gemeente Noordwijk. Ga eens creatief met gezondheidsonderwerpen aan de slag, stop met het schrijven van sportnota’s en kom in beweging voor een gezond en breed georiënteerd gezondheidsbeleid.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. Kom op, zeg! Ik laat mij een gezellige straatbarbecue niet vergallen door een betuttellijst met sport- en recreatiemogelijkheden.

Comments are closed.