Het lijkt er op dat binnen afzienbare tijd afscheid wordt genomen van het Duinplein. Op dit plein worden de strandbibliotheek, het Natuurcentrum en het DunaAtelier gevestigd. Tja, en dan blijft er weinig ‘plein’ over.

In ieder geval is de dan resterende ruimte te beperkt om een activiteit te organiseren waarbij het de bedoeling is dat er veel mensen op afkomen. Geen ruimte meer dus voor een muziekfeest van de Oranjevereniging, een Vrijmarkt of de Halve Marathon van Katwijk. Stuk voor stuk mooie evenementen die vanwege een beperkte blik van de gemeente hun heil elders moeten zoeken of waardoor een streep wordt gehaald.

‘Rode strepen-beleid’
Om te beginnen is het onbegrijpelijk dat het Andreasplein niet meer mag worden gebruikt voor evenementen. Even voor alle plaatselijke beleidsmakers: Ooit is het fenomeen ‘plein’ uitgevonden om ruimte te creëren voor veel mensen die activiteiten en evenementen willen bijwonen. Juist in het centrum van Katwijk aan Zee moet de schaarse open ruimte optimaal worden benut. Met het volbouwen van pleinen of het verbieden van evenementen op pleinen begint het nog meer op ‘Iraanse toestanden’ te lijken. Op de woorden ‘evenement’ en ‘feest’ lijkt in Katwijk een vloek te liggen. Met gedoe rondom eindtijden, hekken sjouwen door vrijwilligers, tegenwerking bij vergunningverlening, het verbieden van feesten op pleinen en nu het volbouwen van pleinen als laatste episode in de plaatselijke evenementen-klucht. In plaats van ‘rode loper beleid’ lijkt het meer op een ‘rode strepen beleid’. Jammer!

Extra plein
Met een brede blik en iets meer onderlinge afstemming in het grote gebouw aan de Zeeweg had men kunnen voorkomen dat de diverse belanghebbenden bij dit Duinplein tegen elkaar worden opgezet. Dat is feitelijk aan de hand en natuurlijk een slechte ontwikkeling. Het past al helemaal niet bij een gemeente met een college waarin notabene louter christelijke partijen zitting hebben. Hoogste tijd dus voor college en gemeenteraad om in actie te komen en creatieve oplossingen te bedenken. Mag ik een voorzetje geven? De eerste creatieve oplossing lijkt me een inkoppertje. Laat het Duinplein een plein in de duinen blijven. De tweede oplossing is om een extra plein te creëren in het centrum van Katwijk aan Zee door van het Baljuwplein een ‘echt’ plein te maken. Breek dat verschrikkelijke voormalige postkantoor af, maak een mooi plein met in het midden ruimte voor twee passende artistieke gebouwen voor het DunaAtelier en het Natuurcentrum. De derde oplossing vormt het terugdraaien van het evenementenverbod op het Andreasplein. Op die manier wordt de plaatselijke Oranjevereniging, de Kippenloop en andere initiatieven letterlijk en figuurlijk ruimte geboden voor hun activiteiten. Wees zuinig op het particulier initiatief!

Nuchter
Ik weet het; het valt nog niet mee om op een verstandige manier om te gaan met de beperkte beschikbare ruimte. Het is in ieder geval te hopen dat het gemeentebestuur snel weer nuchter wordt. Immers, het volbouwen van een klein pleintje met permanente bebouwing en de resterende ruimte als ‘plein’ verkopen, getuigt van wazig beleid. Hopelijk keert snel de Katwijkse nuchterheid terug met het particulier initiatief en het publiek als grote winnaars.

Constantijn T.

Comments

comments

DELEN

3 REACTIES

  1. Katwijk aan zee gewoon vol bouwen, geen pleinen = geen overlast, geen toestanden met vergunningen, en herrie s,avonds laat, enz enz.

  2. Ach ja, Iraanse toestanden. Er kan niks en er mag niks. Wat een gezwets.
    Goed standpunt van Katwijk om het Duinplein beschikbaar te stellen voor de bouw van de strandbieb, natuurcentrum en DunaAtelier. Perfecte lokatie aan zee. Moet je alle pleinen dan maar opofferen voor een paar feesten per jaar? Daarvoor hebben we het Strandplein.

Comments are closed.