KATWIJK – Komt er een tweede mountainbike-parcours in Katwijk, of niet? Dat is de grote vraag en met spanning wordt uitgekeken naar de beslissingen van het projectteam wat een beslissing gaat nemen over de ideeën voor de inrichting van de Duinvallei. Natuurlijk naast de woningen voor spoedzoekers, die in hetzelfde gebied door de gemeente zijn ingetekend, maar dat verder terzijde.

Het idee voor het aanleggen van een mountainbike –parcours kende een valse start. Drie jaar geleden waren er plannen voor zo’n parcours op het voormalig vliegveld Valkenburg. Dit bleek onhaalbaar, om meerdere redenen. Met het destijds beschikbaar stellen van middelen uit de reserve voor verkeersveiligheid was het in ieder geval een knullig voorstel.

Inmiddels wordt er op de Goerie een mountainbikeparcours aangelegd waarvoor een gedeelte (34.000 euro) van het ooit hiervoor gereserveerde budget (102.000 euro) wordt aangewend. In de Duinvallei wil de wielerafdeling van IJsclub Voorwaarts nog een parcours aanleggen. Daarmee wordt dan het resterende deel van het beschikbare budget gebruikt. Tegen de raadsleden die het een beetje duur en overdreven vinden om in totaal een ton uit te geven aan een mountainbike-parcours zou ik willen zeggen: u gaat er zelf over. Maak gebruik van uw budgetrecht en amendeer de huidige reservering voor het mountainbike-parcours tot, laten we zeggen, 34.000 euro.

Er zijn ook nog andere opties. Toevallig stond vandaag in de Katwijksche Post een artikel waarin staat dat 55 procent van de inwoners van de gemeente Katwijk kampt met overgewicht. Net als in 2012. Dat geeft natuurlijk te denken. In de eerste plaats heeft het gezondheidsbeleid weinig effect gehad. Ik ben benieuwd hoeveel geld is besteed aan het omlaag brengen van dit percentage. Zoals gewoonlijk is het weer een kwestie van veel woorden (‘dat doen we al’) en weinig wol gebleken.

Wanneer gaat de gemeente eens serieus aan de slag met een ‘bewegings-agenda’ voor de lange(re) termijn? Maak eens werk van een samenhangend gezondheidsbeleid en geef een positieve draai aan het adagium ‘in Katwijk is alles anders’. Maak het gezondheidsbeleid onderdeel van de algemene meerjarenplanning, betrek verenigingen en lokale organisaties erbij en zorg ervoor dat het gezondheidsbeleid overal aanwezig is: van kinderopvangcentra tot woon- en zorgcentra en alles daar tussenin. Een sportzaal afbreken lijkt in ieder geval geen goed idee, althans niet in de gemeente Katwijk met deze zorgwekkende gezondheidscijfers. Daarnaast is het goed om win-winsituaties te creëren met andere beleidsterreinen zoals het woon- en seniorenbeleid. Er moet worden geinvesteerd in een doelgerichte aanpak van het wegnemen van de oorzaken van ‘ongezondheid’ en gezondheidsongelijkheid. En ja, dat kost geld. De ‘cost gaet voor de baet uyt’.

Wat het gezondheidsbeleid betreft wordt het onderhand wel tijd dat er eens resultaten geboekt worden. ‘Fiets’ dit samenhangende gezondheidsbeleid in de gemeentebegroting en begin er alvast mee bij de behandeling van de Kadernota. Men zal versteld staan hoeveel geld over de hele linie bespaard kan worden als men de zaken in samenhang bekijkt, niet alleen als het over gezondheid gaat. Wellicht dat op die manier een mountainbike-parcours in een nieuw en vooral effectief gezondheidsbeleid kan worden ‘gefietst’.

Comments

comments

DELEN

3 REACTIES

  1. Ik vrees dat partijen in de gemeenteraad vooral willen voorkomen dat het CDA gaat scoren met dit parcours, of niet?

  2. Het Katwijks vingertje is er weer. Je bent overal zelf verantwoordelijk voor. Niet de gemeente. Ik blijf lekker roken. En ik laat mijn gezellig
    BBQ-avondje of ook niet vergallen door zo’n bewegingsnota van een subalterne bestuurder.

Comments are closed.