In het najaar weten we officieel of een bieb-locatie op het Baljuwplein een haalbare kaart is, of niet. Bieblocatie? Ik moet natuurlijk zeggen ‘kennis- en cultuurcentrum’. Waag het niet, beste lezers, om de term ‘Cultuurhuis’ te bezigen en besef dat het uitspreken van de term ‘superbieb’ zo onderhand al gevangenisstraf oplevert. Om de serie even af te maken: Het bieb-project heeft ook nog een tijdje het etiket ‘gemeenschapshuis’ opgeplakt gekregen en ook de benaming ‘bibliotheek aan zee’ kwam voorbij.

‘Rondreizend circus’
Bij het gebruik van zoveel termen voor hetzelfde project moet er iets mis zijn. Dat klopt. Het ‘biebproject’ is een soort rondreizend circus door het badcentrum. Er valt alleen weinig te lachen. Bij iedere mogelijke locatie worden omwonenden en ondernemers op stang gejaagd, veel onderzoekskosten gemaakt en het plan afhankelijk gemaakt van de directe omgeving. Soms zijn wanhopig draconische plannen gepresenteerd om een doorbraak te forceren, zoals in het geval van de locatie ‘de Griek’. Verder is er al eens bijna een plein opgeofferd, dure grond gekocht van een projectontwikkelaar, al bijna een dure Noordzeepassage overgekocht en nu ook al een oud plan, wat gewogen en te licht was bevonden, uit de bureaulade gehaald en gepresenteerd als redelijk alternatief. Voilá, de Baljuwplein-locatie. Ik schat zomaar in dat de omwonenden van het Baljuwplein sinds afgelopen donderdag massaal aan de slaappillen zitten. Wat staat hen mogelijk te wachten?

Gepriegel op de vierkante millimeter
De uitspraak ‘ga maar rustig slapen’ is wellicht te zwaar aangezet maar ik denk dat de soep voor omwonenden van het Baljuwplein toch niet zo heet wordt gegeten. De beoogde collegepartijen hebben waarschijnlijk ervoor gekozen om nog één keer het Baljuwplein te onderzoeken, om daarmee te onderstrepen dat voor het inpersen van een ‘kennis- en cultuurcentrum’ de Noordzeepassage de allerbeste optie is. Het zoekgebied voor een nieuwe bibliotheek beperkt zich nu eenmaal tot het badcentrum, dus heeft de gemeenteraad (in meerderheid) zichzelf veroordeeld tot gepriegel op de vierkante millimeter. Daarbij is het nog een ‘geluk’ dat al veel van het oude Katwijk door de slopershamer is verdwenen, anders was met gemak cultuurhistorisch erfgoed opgeofferd voor een luxe- en prestigeproject als een nieuwe bibliotheek.

Luxeproject
Een luxeproject? Jazeker, want als een architect iets moois kan maken van een Noordzeepassage kan er zeker iets moois bloeien aan de Schelpendam, nog steeds binnen het badcentrum. Met een grondige verbouwing van de Schelpendam-locatie kan voldoende ruimte worden geschapen voor één of meerdere zalen. Met het huren van één of twee winkelunits op het Emmaplein kun je de bibliotheek aldaar op een trendy manier presenteren. Op de vertrouwde plek aan de Schelpendam is er dan alle ruimte en gelegenheid voor cultuur. Deze optie zal wel worden afgedaan als te simplistisch en te goedkoop. Immers, er liggen nog wat miljoenen te wachten die opgemaakt moeten worden. Vooral de SGP zal er alles aan gelegen zijn om die miljoenen niet te hoeven spenderen aan een zeejachthaven. Dan maar een bibliotheek, moet de gedachtegang zijn bij de SGP. Enigszins begrijpelijk maar met goed bestuur heeft het niets te maken. Dat geldt natuurlijk voor het hele biebproject, vooral in procesmatig opzicht en van begin tot einde. Houdt het dan nooit op?