“We voelen ons niet vertegenwoordigd.” Daar zit geen woord Spaans bij. Twee jongeren uit Katwijk willen ervoor zorgen dat jongeren beter vertegenwoordigd worden in de gemeente Katwijk. Een nobel streven.

Leve de adviesraad
Net als de Adviesraad Sociaal Domein, die weliswaar op dit moment niet actief is, kan een jongerenraad een aanwinst zijn voor de lokale democratie. De heisa rondom de Adviesraad Sociaal Domein laat zien dat een adviserende rol af en toe behoorlijk frustrerend kan zijn. Een adviesraad heeft vanzelfsprekend een adviserende rol. In het geval van de Keukentafelgesprekken bleek de Adviesraad het als enige bij het rechte eind te hebben. Echter, op het moment dat dit eindelijk door de gemeenteraad werd erkend, was al geen sprake meer van een Adviesraad. Deze was namelijk al afgetreden, naar eigen zeggen vanwege de onbuigzame houding van de wethouder. Nu ligt er de schone taak om mensen te vinden voor de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein. Ik ken er wel een paar maar ik weet niet of deze opnieuw de confrontatie met de wethouder aan willen gaan. Los daarvan heeft deze kwestie het vertrouwen in de lokale democratie geen goed gedaan. Gemeenteraad en College zat er faliekant naast. Bevlogen en deskundige mensen op het gebied van de WMO zijn afgehaakt. Bijzonder jammer, want knowhow over dit onderwerp is schaars en niet iedereen wil zijn of haar beperkte vrije tijd besteden aan ‘gezeik’, om het maar plat te zeggen. De vooringenomen gedachte “Ze luisteren niet, ze gaan toch hun eigen gang” is met deze affaire verder versterkt.

Twee stappen achteruit?
Het zou zomaar kunnen dat een dergelijk scenario ook een jongerenraad kan overkomen. Er zijn tal van onderwerpen waarover een jongerenraad adviezen kan afvuren op de verantwoordelijk wethouder en de gemeenteraad. Jongerenhuisvesting en Woonzicht, gezelligheid en uitgaan in Katwijk, alcoholbeleid, etc. etc. Stuk voor stuk onderwerpen waar allereerst jongeren iets over te zeggen zouden moeten hebben. Overigens zijn dit onderwerpen waar jongeren allang iets over hadden kunnen zeggen. Zes jaar geleden stierf het laatste jongereninitiatief in schoonheid. Toen ging het om Zetel34. Er was helaas geen animo onder jongeren om de diverse jongerenonderwerpen op te pakken en daarvoor bij de gemeenteraad te komen pleiten. Nu gloort er nieuwe hoop. Doch, hetzelfde gevaar ligt in theorie op de loer. Een goed bedoeld en deskundig advies, een onbuigzame wethouder en/of gemeenteraad en voilà, daar zet de betrokkenheid bij de lokale politiek weer twee stappen achteruit.

Dialoog en brede vertegenwoordiging
Het is dus verstandig als plaatselijke politieke partijen een uitgebalanceerde kandidatenlijst samenstellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. Een goede mix van jong en oud, ervaren en ambitieus, visionair en vooruitstrevend. Uiteindelijk worden in de gemeenteraad de beslissingen genomen. Veel verkeerde beslissingen en vaak ook een stempelmachine van het College, zeker. Echter, als jongeren effectieve invloed willen hebben, moet men in de eerste plaats overwegen of hij/zij gemeenteraadslid wil worden (of burgerlid, als mogelijk opstapje). De lokale democratie wint er dus bij als de plaatselijke bevolking breed vertegenwoordigd is in de raad maar ook als College/gemeenteraad een goede dialoog kan bewerkstelligen met diverse lokale adviesraden.

Comments

comments

DELEN

1 REACTIE

  1. Onze raad neem veel verkeerde beslissingen? Onzin. Kijk om je heen. Graag staven aub.
    Je hoeft natuurlijk geen jongere te zijn om niet altijd te worden gehoord. 44 % van de kiesgerechtigden in 2014 stemde in onze gemeente niet tijdens de gemeenteraadsverkiezing. Ze vinden het wel best.

Comments are closed.