Het loopt bepaald niet lekker met het gemeentelijk evenementenbeleid. De lijst met ongelukkige voorvallen met vrijwilligersorganisaties is lang, heel erg lang. Miscommunicatie, onwil, te lange procedures, fundamentalistische invloeden en evenementenvrees bij de gemeente heeft al menig vrijwilligersorganisatie stress bezorgd. Nu is het weer ‘bal’ met een vergunning die op lastminute is ingetrokken.

Dit keer is de Oranjevereniging Katwijk aan Zee weer het slachtoffer van een uiterst ongelukkig opererende gemeente. Er bleek een fout te zijn gemaakt in de afgifte van een vergunning voor de Kattekse Nach. Na klachten van omwonenden bleek dat volgens kennelijk geldend beleid de vergunning nooit afgegeven had mogen worden. In de Dwarsstraat mag maar een (!) keer per jaar een evenement met versterkte muziek worden georganiseerd. De Kattekse Nach vindt plaats op woensdagavond 26 april (tot 23.00u). Welke partijen in de Raad hebben dat goedgekeurd? Gelukkig heeft de Oranjevereniging, met haar honderd jaar ervaring met organiseren van activiteiten, razendsnel het evenement nog kunnen redden door deze te verplaatsen in de Schuit. Het is echter evident dat dit niet de Kattekse Nach wordt zoals organisatie en toeschouwers voor ogen hadden.

Fundamentalisme
Houdt het dan nooit op? Ik kan me voorstellen dat vrijwilligersorganisaties in de gemeente Katwijk deze vraag inmiddels net zo hard uitroepen als actrice Carice van Houten ooit deed in de film Zwartboek. Talloze vrijwilligers steken tijd en moeite in het organiseren van activiteiten met regionale aantrekkingskracht. Aan de ene kant wil de gemeente Katwijk zichzelf op de kaart zetten, wordt er flink geïnvesteerd in Katwijk Marketing en moet ‘Katwijk’ op de kaart worden gezet. Tegelijkertijd moet op het Andreasplein een viskiosk worden verplaatst omdat deze te dicht bij de kerk staat, kun je in het hoogseizoen in een strandpaviljoen na 22.30 uur geen biertje meer drinken en worden vrijwilligersorganisaties afgescheept met een Duinplein wat binnenkort geen plein meer is. Bestaat dat, een gespleten evenementenbeleid?

Geen Las Vegas
Zeker, waar de ene inwoner een feestje beleeft kan een andere inwoner overlast ervaren. Centrum- en Boulevardbewoners met kennelijk meer invloed bij de gemeente dan menig vrijwilligersorganisatie, zou enige realiteitszin passen. De kans is nu eenmaal groot dat in het centrum en op de Boulevard activiteiten worden georganiseerd. Hoe vaak per jaar is het Koningsdag? En hoe sociaal is het om te eisen dat in het hoogseizoen niets op de Boulevard mag worden georganiseerd? Een levendige Boulevard kan zomaar een positieve invloed hebben op de waarde van menig huis op de Boulevard. Wordt bij verkoop de opbrengst dan ook gedeeld? Kom op, de gemeente Katwijk is nog steeds geen Las Vegas en dat hoeft ook niet. Een zekere mate van tolerantie en realiteitszin zou wel fijn zijn. En anders is er altijd nog de camping in, ik noem maar wat, Voorthuizen.

Het is aan gemeenteraad en College van CDA, SGP en ChristenUnie (met het ambtelijk apparaat) om eindelijk werk te maken van een helder en eigentijds evenementenbeleid. Het lijkt er sterk op dat vooral de opgave om dit beleid eigentijds te maken erg lastig is. Dat geeft te denken. Fijne Koningsdag!

Comments

comments

DELEN

6 REACTIES

 1. Volgens mij is de Gemeente hier weer de boosdoener. Blind een vergunning afgeven en dan tot de conclusie komen dat ze voor de zoveelste keer weer eens een foutje hebben gemaakt. En als alles geregeld is, muziek, aankondigingen e.d. op het laatste moment terugdraaien. Zou misschien zinnig zijn een wakkere ambtenaar in dienst te nemen.

 2. Oja. Er kan niks en er mag niks en dan je dus fundamentalist. Allemaal leugens. Wat een gezwets. Katwijk moet onder druk van de markt en vermaakindustrie ook mee doen in de doorgeknalde lach-en lolstaat Nederland.

 3. Ach jongens, het seizoen met de ongelofelijk hoeveelheid geluidsoverlast staat weer voor de deur. Schiet toch op met je evenementen. Ik herinner me vorig jaar nog maar al te goed. Hartje zomer, bloedheet en met de ramen dicht moeten zitten omdat er ergens kilometers verderop iemand in een microfoon staat te braken. En dat niet 1x, maar week in, week uit. Ja, daar zit ik echt op te wachten. Niet? Dan moet ik tolerant zijn! Maar als de wetgeving verbiedt dat in een gewoon straatje in Katwijk twee openluchtevenementen worden georganiseerd, is er ineens geen tolerantie nodig, integendeel.
  Over realiteitszin gesproken. Toeristen komen niet naar Katwijk voor dit soort herrie, ze komen juist hier omdat Katwijk zich nog enigszins onderscheid van het overgrote deel van de rest van de Nederlandse kuststrook. Deze mensen jaag je weg en feestneuzen komen toch niet.
  Gemeente Katwijk, graag helemaal geen openluchtevenementen, nooit!

  • Groot gelijk Kaway! Ik woon naast de Dwarsstraat en ik ben geen lid van de oranjevereniging en ze gaan hierin veels te ver. Ik heb er niet om gevraagd om in de herrie te zitten. Ook niet 1x per jaar. En dan moet ik tolerant zijn? Kom op zeg…ben blij dat ik niet op de Zanderij woont. 1 Terrein realiseren waar je dit soort evenementen kan organiseren, dan is toch iedereen tevreden?

   • Ben ik nou gek of zijn het die anderen? We kunnen waarden alleen nog maar redden door intolerantie. Niet door alles maar te moeten accepteren.

Comments are closed.