College en gemeenteraad moeten gaan kiezen. Tot voor kort was de zondagopenstelling-discussie een discussie die de gemeenteraad eigenlijk voor kennisgeving kon aannemen. De zaken liggen nu anders. Er is een concreet verzoek bij de gemeente is binnengekomen van de in onze gemeente aanwezige grootwinkelbedrijven. De verzamelde grootwinkelbedrijven (Albert Heijn, Dirk van den Broek, Hoogvliet en Lidl) verzoeken de gemeente om algehele dan wel verruimde ontheffing van het bestaande verbod op openstelling op zondag. De Gamma, Karwei, Welkoop Rijnsburg en Tuincentrum de Mooij hebben de brief mede-ondertekend. Een overzichtelijk lijstje.

Let wel, dit verzoek betekent dus niet dat álle winkels zondagopenstelling willen. Ik heb me gestoord aan een online enquête met als vraag hoe vaak de winkels op zondag open moeten gaan. Die vraag kun je natuurlijk altijd stellen maar is nu niet aan de orde. Het betreft hier namelijk supermarktbedrijven, hobby/klusbedrijven en een enkel tuincentrum wat een verzoek voor openstelling heeft gedaan. Een beperkt gezelschap dus. De vraag of de supermarkten op zondag open moeten, is dan iets preciezer en je krijgt een andere uitslag.

We kunnen in de gemeente Katwijk overigens al heel lang niet meer spreken van een strikte zondagsrust. Horecabedrijven op strand zijn open, het zwembad is geopend op zondag, je kunt een kibbelingetje eten op de Boulevard of op het Andreasplein, de parkeergarage onder het gemeentehuis is op zondag open (om wild-parkeren op zondagen tegen te gaan) en zo zijn er nog wel meer (voor sommigen onwelgevallige) voorbeelden van zondagopenstelling.

Het mooie aan al deze voorbeelden is dat we in een land leven waarin niemand gedwongen wordt om genoemde voorbeelden te bezoeken. Er is keuzevrijheid en ik wil iedereen oproepen om gebruik te maken van die vrijheid om te kiezen. Daarnaast zou het prettig zijn als keuzevrijheid in de praktijk op wederzijds respect kan rekenen. Die praktijk blijkt in Katwijk overigens nog weleens weerbarstig.

Het belangrijkste is dus dat iedere inwoner zich goed moet kunnen voelen bij hetgeen hij/zij op zondagen doet of láát. Een algehele of beperkte zondagopenstelling van genoemde grootwinkelbedrijven zal daarop niet of nauwelijks van invloed zijn. Nogmaals, niemand wordt ergens toe gedwongen. Een openstelling op zondag van de grootwinkelbedrijven in enigerlei vorm, geeft juist volop gelegenheid tot kleur bekennen. De kerkgang gaat ongehinderd door, ongetwijfeld veel mensen zullen nog steeds op zaterdag hun boodschappen doen en degenen die op zondagmiddag in een supermarkt op zoek willen naar de weekaanbiedingen, zullen vast een mooie middag beleven. Iedereen blij, toch?

Verder weet ik niet of er sindsdien nog andere enquêtes zijn gehouden, maar de enquête uit 2013 van een supermarkt in Rijnsburg over zondagopenstelling gaf een duidelijke uitslag. Het bleek dat driekwart van de 750 deelnemers het ieders eigen verantwoordelijkheid vond om te bepalen op welke dagen ieder zijn of haar boodschappen doet en dat de gemeente zich daarmee niet moet bemoeien. Daar zit geen woord Spaans bij!

Hopelijk is ons gemeentebestuur hiervan doordrongen en zet men het algemeen belang voorop. Een keuze voor keuzevrijheid op zondag kan in maart 2018 weleens bonusvoordeel opleveren.

Comments

comments

DELEN